Kanapeczki imprezowe to takie, które wyglądem zachęcają do spróbowania! Swój urok zawdzięczają różnorodnym składnikom i małym rozmiarom – to kąski w sam raz kiedy mamy na coś ochotę, ale bez siadania do stołu!
Czym charakteryzują się doskonałe kanapeczki imprezowe?
Przede wszystkim – niewielkim rozmiarem. Szczególnie gdy przygotowujemy kilka opcji do wyboru, chcemy, żeby każdy mógł spróbować wszystkich! Zjedzenie kilku okazałych kanapek z górą serka mogłoby poskutkować zaśnięciem na kanapie! Pamiętajmy też o sztywnym chlebku – może i brzmi to komicznie, ale nie będziesz się śmiać, gdy kanapeczka rozpadnie się komuś w dłoni jeszcze przed wzięciem na talerz! Kolorowe warzywa i dodatki to konieczność, jeśli nie chcesz zaserwować smutnego chleba ze smutną pastą. To właśnie czerwień pomidorków i papryki oraz zieleń ogórka czy szczypiorku nadają kanapeczkom szyku!
Od czego zacząć?
Z chleba wykrój kwadraciki o boku 3-6 cm. W zależności od upodobań możesz odciąć twardą skórkę, gotowe kwadraciki podpiec w piekarniku lub zarumienić na patelni. Aby kanapeczki imprezowe były jeszcze bardziej oryginalne, wytnij z chleba kółka! A jeśli nie chce Ci się bawić w wycinanie lub po prostu wolisz coś innego niż chleb, zawsze możesz użyć gotowych krakersów! Jeśli dodatkowo masz ochotę na wyrazisty rybny smak, to zobacz jak przygotować Kęski z pasty rybnej! Aby uzyskać trzy zupełnie różne smaki wystarczy, że przygotujesz trzy proste pasty!
Kanapeczki imprezowe z pastą jajeczną:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g śmietankowego serka topionego
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
Jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, dodaj serek topiony Hochland, posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.
Kanapeczki imprezowe z pastą orzechową:
- 50 g łuskanych orzechów włoskich Lewiatan
- 100 g śmietankowego serka topionego
- kawałek papryki świeżej lub konserwowej
Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, jeden plaster papryki pokrój w drobną kostkę, wszystko dodaj do serka i dokładnie wymieszaj.
Kanapeczki imprezowe z pastą ogórkową:
- ogórek zielony
- pół ząbka czosnku
- pół pęczka koperku
- 100 g śmietankowego serka topionego
Ogórek przekrój wzdłuż, wykrój gniazda nasienne a pozostałą część zetrzyj na tarce warzywnej. Koperek i czosnek posiekaj, dodaj wszystkie składniki do serka i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj pieczywo pastami, by powstały trzy rodzaje kanapeczek, i udekoruj je według uznania gałązkami koperku, listkami sałaty i rukoli, plasterkami ogórka, pomidorów i rzodkiewek. Posyp solą i pieprzem.
Do przybrania:
- pęczek rzodkiewek
- pomidorki koktajlowe
- małe listki sałaty zielonej, szpinaku lub rukoli
- sól, pieprz mielony Lewiatan
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy