Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Ukraińska Wielkanoc – tradycyjne dania

Prawosławna Wielkanoc wypada tydzień po katolickiej, dokładnie 24. kwietnia. Wielu Polaków gości w swych domach osoby z Ukrainy i oczywistym jest, że ciekawi nas w jaki sposób nasi sąsiedzi obchodzą to święto. Może uda się pogotować razem? Na pewno warto poznać kilka tradycyjnych przepisów, bo ukraińska Wielkanoc jest równie bogata i smaczna jak polska!

Co musi się znaleźć w świątecznym koszyku i na świątecznym stole?

Ukraiński koszyk wielkanocny nie różni się specjalnie od polskiego! Obowiązkowo znajdziemy w nim wielkanocną paskę, jajka wielkanocne, różnego rodzaju mięso i kiełbaski, chrzan oraz świeczkę.

Ukraińska Wielkanoc to oczywiście także świąteczne śniadanie, które spożywa się wraz z rodziną w niedzielę. Na tradycyjnym stole obowiązkowo znajdą się jaja wielkanocne i paski, różnego rodzaju mięsa (w tym oczywiście bużenina!) oraz sałatki, pieczywo i przekąski. Kluczowego wyboru dokonują gospodynie wedle przyzwyczajeń danej rodziny – tak samo jak w Polsce!

Tradycyjna paska wielkanocna (Традиційна Великодня паска) to słodkie ciasto z rodzynkami, które symbolizuje zmartwychwstanie i królestwo niebieskie. Tradycyjnie gospodynie domowe piekły paski wielkanocne w czwartek lub sobotę przed Wielkanocą. Czym różni się od naszej babki wielkanocnej? Przede wszystkim kształtem, ale także sposobem przygotowania ciasta. Babka jest bardziej krucha i lekka przez zastosowanie proszku do pieczenia – podstawą paski jest puszyste ciasto drożdżowe. Sprawdźcie najlepszy, tradycyjny przepis na paskę!

Гриби в сметанному соусі

Grzyby znajdziemy zarówno na polskim, jak i ukraińskim wielkanocnym stole. W Ukrainie przygotowuje się przepyszne grzyby w sosie śmietanowym (Гриби в сметанному соусі)! Ten dobrze wszystkim znany, niepowtarzalny smak, osiągniecie dzięki wykorzystaniu świeżych grzybów. Świetnie sprawdzają się także pieczarki, które są dostępne cały rok!

Domowa bużenina (буженина) to prawdziwy rarytas. Można ją przygotować z surowego mięsa wieprzowego lub wołowego, w zależności od preferencji smakowych. Duża ilość przypraw i długi czas pieczenia sprawiają, że bużenina jest niezwykle aromatyczna! Krótka lista składników będzie wielką zaletą dla osób, które nie przepadają za skomplikowanymi przepisami. Jedyne czego potrzebujesz to polędwica wieprzowa lub wołowa, główka czosnku, mieszanka przypraw do czosnku i liść laurowy! Dla porządku dodamy, że przyda się także pieprz i sól.

Ukraińska Wielkanoc: kraszanki!

Ukraińska Wielkanoc oznacza także przygotowanie kraszanek, czyli dobrze nam znanych pisanek! Barwienie jajek w łupinach z cebuli to najpopularniejszy i najbardziej znany sposób na ozdabianie wielkanocnych jajek, ale stosuje się także inne. Znasz je wszystkie?

  • żółte jajka można uzyskać przy pomocy kurkumy, skórki cytryny lub nagietka
  • pomarańczowe jajka – przy pomocy wywaru z rumianku lub skórki pomarańczy
  • zielone jajka – przy pomocy wywaru ze szpinaku i liści pokrzywy lub brzozy
  • beżowe lub brązowe jajka – przy pomocy wywaru z łupiny orzecha włoskiego lub kawy mielonej
  • różowe jajka – przy pomocy soku żurawinowego lub buraczanego
  • bordowe jajka – przy pomocy wywaru z tartych buraków
  • niebieskie jajka – przy pomocy wywaru z herbaty “Karkade” lub czerwonej kapusty i octu
Dodaj do ulubionych
grafika na wspólnym wielkanocnym stole

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *