Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Sposób na idealnie chrupiące ziemniaczki

Próbowaliście już babki ziemniaczanej i kotletów ziemniaczanych, a teraz macie ochotę po prostu na pieczone ziemniaki? Ten przepis na pewno Was zachwyci! Idealnie chrupiące pomimo niewielkiej ilości użytego tłuszczu i doskonale kremowe wewnątrz! Potrzebujesz kilku tanich składników i piekarnika. Do dzieła!

Krótka lista potrzebnych składników:

  1. Ziemniaki – około 750 g
  2. Olej rzepakowy Lewiatan – 2 łyżki
  3. Sól – 3/4 łyżeczki
  4. Pieprz czarny – szczypta
  5. Kmin rzymski, papryka słodka lub inna ulubiona przyprawa
  6. Opcjonalnie świeże zioła do podania: kolendra, szczypiorek lub pietruszka

Idealnie chrupiące ziemniaczki – sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój ziemniaki na kawałki o grubości 2,5 cm, a następnie przełóż je do średniej miski. Polej olejem, dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Dobrze wymieszaj i wysyp ziemniaki na przygotowaną blachę do pieczenia. Równo ułóż ziemniaki by każdy miał szansę dobrze się przypiec. Czas pieczenia wynosi około 25-30 minut, ale najlepiej podpowiedzą Ci oczy i nos! Pamiętaj o przekręceniu ziemniaków na drugą stronę w trakcie pieczenia. Posyp ziemniaki świeżymi, posiekanymi ziołami. Idealnie chrupiące ziemniaczki są gotowe!

Co zrobić, żeby ziemniaczki były jeszcze lepsze?

Rozczarujemy Was, niewiele da się zrobić, bo te ziemniaczki są doskonałe. Ale sos czosnkowy i keczup na pewno nie sprawią, że idealnie chrupiące ziemniaczki będą gorsze! Wystarczy, że wymieszasz majonez i jogurt naturalny w proporcji 1:1 i dodasz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól. Prościej się nie da, prawda?

Smacznego!

Dodaj do ulubionych
pieczone ziemniaki z dwoma sosami

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *