Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Pierniczki – historia oraz różne sposoby wykonania i ozdabiania

Czy wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez małych, słodkich i kolorowych pierniczków? My też nie! Korzenny zapach i smak pierniczków to nieodzowny element Świąt. 

Ale czy wiecie skąd właściwie wzięły się pierniczki?  Nie wiadomo dokładnie kto wymyślił pierniki, jednak już w starożytności jadano ciasto z dodatkiem pieprzu i miodu zbliżone smakiem do współczesnych pierników. W średniowieczu ciastka z dodatkiem korzennych przypraw i miodu przywożono z wypraw krzyżowych, stały się specjalnością zakonników i tak trafiły o do Polski, a ich stolicą stał się Toruń. Nazwa ciastek wywodzi się od pieprzu oraz pikantnych korzennych przypraw dodawanych do miodownika. Legenda mówi, że pieprzu przez przypadek do ciasteczek dosypał toruński piekarz, a ta pomyłka okazała się strzałem w dziesiątkę. Popularne były dwa rodzaje pierników: miękkie do jedzenia i twarde, przygotowywane w specjalnych formach i ozdabiane, które służyły jako dekoracje.

Przyprawa do piernika to nieodzowny składnik ciastek niezależnie od tego, czy będą kruche czy miękkie. Można kupić gotową mieszankę albo przygotować ją samemu w odpowiednich proporcjach. Oto, co wchodzi w skład przypraw do piernika: cynamon, mielony imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, kolendra, kardamon, kolorowy pieprz oraz anyż. Zmielone lub utarte w moździerzu składniki stanowią aromatyczny akcent pierników. Dodatkowo ciasteczka słodzimy miodem, a nie cukrem.

Odpowiednio przechowywane pierniki nadają się do zjedzenia nawet kilka miesięcy po upieczeniu. Oto kilka podpowiedzi, jak przechowywać pierniki, by zachowały świeżość na długo. W szczelnie zamkniętym słoiku, puszce lub plastikowym pojemniku na żywność z uszczelką. Aby ciastka zmiękły, do pojemnika można na kilka dni dodać kawałek jabłka. Jabłko należy każdego dnia wymieniać, aby nie zapleśniało. Innym sposobem na zmiękczenie ciastek jest włożenie ich do miski a następnie przykrycie jej ściereczką i odstawienie na 1-2 dni w kuchni lub innym pomieszczeniu, w którym jest wilgotno.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone