Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Pączkowanie w Lewiatanie – konkurs!

Gotowanie to nasza ogromna pasja i doskonale zdajemy sobie sprawę, że żadna książka kulinarna nie zastąpi kreatywności! Chcemy łączyć kulinarnych pasjonatów i inspirować do próbowania nowych smaków, ale też czerpać te inspiracje od Was! Dlatego zorganizowaliśmy konkurs Pączkowanie w Lewiatanie – nie wahajcie się i bierzcie udział!

Zasady uczestnictwa w konkursie Pączkowanie w Lewiatanie

  • Obserwuj nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie.
  • Od dnia 17 do 23 lutego 2022 r. kup w dowolnym sklepie PSH Lewiatan przynajmniej jeden produkt marki Lewiatan widoczny na plakacie promocyjnym „Codziennie Oszczędnie w Lewiatanie” (kliknij, aby zobaczyć plakat!).
  • Zachowaj oryginalny paragon potwierdzający zakup.
  • Zrób i udekoruj pączki, a obok nich zamieść przynajmniej jedno opakowanie zakupionego produktu marki własnej Lewiatan z plakatu promocyjnego. Zrób im zdjęcie! Zgodnie z polskim prawem na zdjęciu nie mogą znajdować się wizerunki osób, czyli możliwe do rozpoznania twarze dzieci czy dorosłych.
  • Zamieścić zdjęcie na swoim profilu na Instagramie oraz oznacz nasze konto gotuje_z_lewiatanem. Żebyśmy mogli zobaczyć oznaczenie, a więc aby wziąć udział w konkursie, konto na którym umieszczasz zdjęcie musi mieć status publiczny.
  • Zdjęcia można zamieszczać do 27 lutego 2022 r., do godziny 23:59.

Pełen regulamin konkursu Pączkowanie w Lewiatanie znajdziesz tutaj.

Jakie nagrody możesz wygrać w konkursie Pączkowanie w Lewiatanie?

  • Choć jedzenie pysznych pączków jest nagrodą samą w sobie, przygotowaliśmy dla Was fajne nagrody rzeczowe! Jeśli zdobędziesz nagrodę główną, to znaczy, że o tych smacznych kulkach wiesz już wszystko i potrzebujesz tylko stylowego sprzętu aby robić im sesje fotograficzne! Zdjęcie najpiękniejszych pączusiów jakie widział polski internet zgarnie kultowy Fujifilm Instax mini 11. Ten aparat natychmiastowy od razu wydrukuje zrobione przez Ciebie zdjęcie! Możesz wkleić je do albumu, obdarować bliską osobę lub schować do skrytki z pamiątkami.
  • Pączkowanie w Lewiatanie nagradza hojnie także drugie i trzecie miejsca! Na podium czekają już dwa mixery Bosch ErgoMixx MFQ3646 oraz trzy blendery Zelmer ZSB4707! Te roboty kuchenne z pewnością pomogą w rozwijaniu kulinarnej pasji i szybkim przygotowywaniu posiłków!
  • Dla wyróżnionych zdjęć przygotowaliśmy książki „Gotuję z Lewiatanem”, pełne praktycznych i oryginalnych przepisów. Wystarczy, że zajrzycie do niej raz na jakiś czas, a w Waszej kuchni nigdy już nie będzie nudno!

Masz pytania? Odezwij się do nas na Instagramie!

Pełen regulamin konkursu Pączkowanie w Lewiatanie znajdziesz tutaj: link

Dodaj do ulubionych
grafika konkursowa Pączkowanie w Lewiatanie

Domowe pączki z powidłami śliwkowymi

Potrzebne składniki:

Nie kupisz takich w żadnym sklepie ani cukierni, a ich aromat wypełni cały dom! Domowe pączki z powidłami to rarytas, który warto przygotować chociaż raz w roku! Czy w Tłusty Czwartek pozwolisz sobie na absolutną rozpustę? Jeśli tak, to skorzystaj z naszego przepisu. Nie zawiedziesz się!

Przepis na domowe pączki

Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób. A przynajmniej według naszych obliczeń wynika, że tyle powinno wystarczyć, aby każdy był zadowolony. Jeśli masz jednak w domu wyjątkowych pączkożerców, to na wszelki wypadek podwój ilość składników!

Przygotowanie ciasta

Zacznij od przygotowania rozczynu: do miski wlej 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka 1,5% Lewiatan. Następnie skrusz do niego 50g świeżych drożdży, dodaj 2 łyżki mąki tortowej Lewiatan i 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn wymieszaj trzepaczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Żółtka z 5 jaj utrzyj z 4 łyżkami cukru. Resztę przygotowanej mąki przesiej do dużej miski i wymieszaj ze szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodając żółtka. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut. Następnie dodaj stopione i wystudzone masło lub margarynę Lewiatan oraz spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Lepienie pączków

Gdy ciasto na domowe pączki podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 2 cm. Szklanką wykrój z niego kółka. Na środku każdego z nich połóż po łyżeczce powideł węgierkowych Lewiatan. Każdego pączka dokładnie zlep palcami – jeśli ciasto nie jest lepkie, to możesz maczać palce w miseczce z ciepłą wodą. Utocz w dłoniach ładne kulki i odłóż na stolnicę. Przykryj pączkowe kulki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w wysokim garnku dobrze rozgrzej smalec Lewiatan lub olej Lewiatan i smaż na nim pączki z obu stron po około 2 minuty, aż będą miały rumiany kolor. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem lub polej lukrem – wystarczy, że zmieszasz cukier puder z odrobiną wody.

Pączki gotowe? Pochwal się ich zdjęciem i oznacz nas na Instagramie. Weź udział w konkursie! Oznaczcie @gotuje_z_lewiatanem w poście na Instagramie, żebyśmy mogli zobaczyć Wasze piękne pączki! Szczegóły dotyczące wzięcia udziału w konkursie znajdziesz tutaj.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *