Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

4 stycznia – dzień spaghetti

Włoskie „uno spaghetti” oznacza sznureczek i idealnie określa kształt tego makaronu. Makaron spaghetti do Włoch trafił w IX wieku, ale jego historia jest o wiele dłuższa. Są dowody, że makaronem spaghetti zajadali się Chińczycy już 4 tysiące lat temu. 

Choć to nie Włochy są kolebką makaronu, to już danie powstałe z makaronu spaghetti polanego sosem stało się kulinarnym symbolem Włoch. Spaghetti można przygotować na wiele sposób.

Najpopularniejsze to klasyczne, czerwone bolognese, gdzie głównymi składnikami są mielone mięso wołowe, pomidorowa passata, cebula i marchew. Równie popularna jest carbonara, co po włosku znaczy węgiel. Nazwa myląca, ponieważ carbonara zrobiona na bazie jajka, parmezanu, boczku i pieprzu jest sosem białym. Danie to upodobali sobie szczególnie górnicy i może stąd ta nazwa. 

Jednym z najszybszych dań świata jest aglio e olio. Jest proste jak sznurek😉, a czas przygotowania to jedynie 9 minut. Potrzebujesz, oprócz rzecz jasna makaronu, czosnku, papryczki chili, parmezanu i oliwy. To właśnie dobrej jakości oliwa jest sekretem tego dania i nadaje mu wyjątkowy smak.

Niezależnie od tego na jaki sos się zdecydujesz, pamiętaj, aby makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli lekko miękki, ale nadal jędrny.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone