Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

11 stycznia – Światowy dzień wegetarian

W tym dniu wegetarianie obchodzą swoje święto. Szacuje się, że już jedna piąta z nas to wegetarianie. Są to głównie ludzie młodzi, poniżej 34 roku życia. 

Dlaczego część osób rezygnuje z jedzenia mięsa? Jedni z pobudek ekologicznych, inni estetycznych, a niektórzy ze względu na aspekty zdrowotne. Dieta bezmięsna na pewno pomoże nam w utracie zbędnych kilogramów i przyśpieszy metabolizm. Obniży również poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze.

Podstawą diety wegeteriańskiej są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze oraz przetwory mleczne. I każda dieta, aby nam służyła, powinna być odpowiednio zbilansowana.  Stosując dietę wegetariańską, istotne jest to, aby w naszym jadłospisie znalazły się różne źródła białka, takie jak: jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Powinniśmy komponować potrawy z różnokolorowych warzyw i owoców. Około połowę warzyw w diecie powinny stanowić zielone warzywa bogate m.in. w wapń, żelazo, kwas foliowy. Znakomitym źródłem węglowodanów będą dla nas rozmaite kasze, ryż, razowy makaron oraz pieczywo pełnoziarniste. Pamiętajmy również o regularnych posiłkach – co najmniej 5 razy dziennie.

Ale niekoniecznie musisz być wegetarianinem, aby do swojej diety wprowadzić dania wegetariańskie i ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Polecamy smaczne i pożywne kotlety, na które skusi się nawet największy miłośnik mięsa😉

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone