Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Hiszpańskie klopsiki

Potrzebne składniki:

Rozgrzewające smaki inspirowane słoneczną Hiszpanią! Sprawdźcie przepis na pyszny obiad od Tomka Jakubiaka i zajadajcie hiszpańskie klopsiki z patatas bravas i sosem aioli.

Klopsiki

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i „usmaż” na suchej patelni. Chleb porwij na drobne kawałki. Mięso umieść w misce i dodaj jajka, wędzoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodaj jeszcze pokrojone oliwki, starty czosnek, posiekaną świeże zioła, przestudzoną cebulę i chleb. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj mięso przez kilka minut aż stanie się gładkie i zwarte, po czym uformuj niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż klopsiki na złoty kolor, około dwóch minut z każdej strony.

Sos pomidorowy

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych

Cebulę, czosnek i paprykę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć czosnek a po minucie dodaj paprykę i podsmaż kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Następnie dolej wino i podgrzewaj aż połowa płynu odparuje. Dodaj pomidory z puszki i duś przez kilkanaście minut aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj podsmażone wcześniej klopsiki i duś je w sosie kilka minut.

Smażone ziemniaki – patatas bravas

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • olej rzepakowy do smażenia

Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Zdjemij z ognia po około 8 minutach od zagotowania i dokładnie odcedź. Następnie przełóż ziemniaki do miski i obtocz je w skrobi. W dużym garnku lub na głębokiej patelni podgrzej mocno olej i smaż podgotowane ziemniaki do zezłocenia. Gotowe ziemniaki odłów łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sos aioli

  • 3 żółtka
  • 3 główki czosnku
  • świeży tymianek
  • szczypta soli
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Główki czosnku przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej około 50 ml oliwy z oliwek, lekko posól i piecz w 200°C przez 15 minut. Po ostygnięciu obierz czosnek i przełóż ząbki do wysokiego i wąskiego naczynia. Wlej 100 ml oliwy, dodaj żółtka, tymianek i sól. Włóż blender do mieszanki i trzymając go przy samym dnie uruchom go na średniej prędkości. Po 5 sekundach podnieś blender o 1 centymetr. Powtarzaj czynność aż cały sos się zemulguje i wyraźnie zgęstnieje. Podawaj klopsiki z ziemniakami i sosem aioli w małej miseczce.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *