Pyszny gulasz wieprzowy inspirowany smakami Maroka od Tomka Jakubiaka! Moc przypraw w połączeniu z delikatnymi pampuchami Cię zachwyci! Sprawdź pozostałe przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem.
Gulasz wieprzowy w marokańskim stylu
Na zimną patelnię wlej oliwę i dodaj paprykę, kurkumę, ziarna kolendry, kmin rzymski, imbir i cynamon. Wymieszaj i smaż przyprawy około 1 minutę na małym ogniu. Następnie mięso pokrój w dużą kostkę i dokładnie natrzyj marynatą. Marchewkę i dynię pokrój na duże kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj. Umieść je w głębokiej patelni z dodatkiem oliwy i smaż 5 minut – mięso oraz warzywa osobno. Po tym czasie przełóż podsmażone warzywa i mięso do sporego garnka zostawiając sos na patelni po mięsie. Na patelnię dodaj puszkę pomidorów i smaż do zredukowania ilości wody. Do garnka z warzywami i mięsem dodaj morele suszone, ciecierzycę, zielę angielskie i ostry sos. Następnie wlej przesmażone pomidory z patelni oraz bulion. Posól gulasz i lekko wymieszaj składniki, po czym duś na małym ogniu przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
Kluski na parze
- 2 jajka
- 4 czerstwe bułki
- 250 ml mleka 1,5% Lewiatan
- 200 g mąki poznańskiej Lewiatan
- 7 g drożdży instant
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli
Bułki porwij i zalej 100 ml mleka. Ugniataj do połączenia składników i odstaw. Mąkę wymieszaj z jajkami, pozostałym mlekiem, drożdżami, cukrem i solą. Połącz ciasto z namoczonymi bułkami. Całość dokładnie zagnieć, a następnie uformuj walec i zawiń go w ściereczkę. Pampuch gotuj na parze lub w wodzie przez 10 minut z każdej strony. Po tym czasie ostrożnie odwiń bułkę i pokrój na grube kawałki. Podawaj gulasz w dużym półmisku wraz z pampuchami. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy