Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowy labneh z fasolką i jajkiem w koszulce

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na super śniadanie! Domowy labneh z fasolką i jajkiem w koszulce to nie tylko pyszne, ale i niezwykle pożywne śniadanie. Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Domowy serek labneh

Duże sitko wyłóż gazą złożoną na pół i ustaw nad garnkiem lub miską. Jogurt przełóż na gazę a jej końce zwiąż gumką recepturką, by powstał woreczek. Postaw na woreczku ciężką miseczkę i wstaw do lodówki. Delikatny serek powinien być gotowy po 12 godzinach – im dłużej będzie odciskany tym bardziej będzie zwarty.

Chrupiąca fasolka szparagowa

  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej ciętej
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 limonki
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zataru z sumakiem
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Fasolkę sparz we wrzącej wodzie przez 15 sekund. Posiekaj drobno czosnek, dodaj go na zimną patelnię razem z oliwą i smaż na najmniejszej mocy palnika – dzięki temu olej nabierze smaku czosnku. Gdy czosnek lekko się upraży dorzuć fasolkę szparagową. Dodaj zatar oraz sok z limonki, smaż przez chwilę. Pod koniec smażenia dodaj nieco świeżej mięty i kolendry.

Jajko w koszulce

  • 3 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Zagotuj 2 litry wody, dodaj ocet i zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum żeby woda nie bulgotała. Za pomocą łyżki zrób w wodzie wir i wbij jajko do wody. Gotuj 4 – 5 minut w zależności od wielkości jaj. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów jajko, umieść je na chwile w zimnej wodzie.

Ziołowa oliwa

  • 1 łyżka liści mięty
  • 1 łyżka liści kolendry
  • 1/2 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Posiekaj drobniutko miętę i kolendrę, dodaj sok z limonki oraz dobrą oliwą z oliwek. Wymieszaj i gotowe! Podawaj serek labneh z fasolką, jajkiem i oliwą. Dopraw śniadanie szczyptą soli, zataru i sumaku.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *