Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowe pączki z powidłami śliwkowymi

Potrzebne składniki:

Nie kupisz takich w żadnym sklepie ani cukierni, a ich aromat wypełni cały dom! Domowe pączki z powidłami to rarytas, który warto przygotować chociaż raz w roku! Czy w Tłusty Czwartek pozwolisz sobie na absolutną rozpustę? Jeśli tak, to skorzystaj z naszego przepisu. Nie zawiedziesz się!

Przepis na domowe pączki

Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób. A przynajmniej według naszych obliczeń wynika, że tyle powinno wystarczyć, aby każdy był zadowolony. Jeśli masz jednak w domu wyjątkowych pączkożerców, to na wszelki wypadek podwój ilość składników!

Przygotowanie ciasta

Zacznij od przygotowania rozczynu: do miski wlej 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka 1,5% Lewiatan. Następnie skrusz do niego 50g świeżych drożdży, dodaj 2 łyżki mąki tortowej Lewiatan i 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn wymieszaj trzepaczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Żółtka z 5 jaj utrzyj z 4 łyżkami cukru. Resztę przygotowanej mąki przesiej do dużej miski i wymieszaj ze szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodając żółtka. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut. Następnie dodaj stopione i wystudzone masło lub margarynę Lewiatan oraz spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Lepienie pączków

Gdy ciasto na domowe pączki podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 2 cm. Szklanką wykrój z niego kółka. Na środku każdego z nich połóż po łyżeczce powideł węgierkowych Lewiatan. Każdego pączka dokładnie zlep palcami – jeśli ciasto nie jest lepkie, to możesz maczać palce w miseczce z ciepłą wodą. Utocz w dłoniach ładne kulki i odłóż na stolnicę. Przykryj pączkowe kulki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w wysokim garnku dobrze rozgrzej smalec Lewiatan lub olej Lewiatan i smaż na nim pączki z obu stron po około 2 minuty, aż będą miały rumiany kolor. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem lub polej lukrem – wystarczy, że zmieszasz cukier puder z odrobiną wody.

Pączki gotowe? Pochwal się ich zdjęciem i oznacz nas na Instagramie. Weź udział w konkursie! Oznaczcie @gotuje_z_lewiatanem w poście na Instagramie, żebyśmy mogli zobaczyć Wasze piękne pączki! Szczegóły dotyczące wzięcia udziału w konkursie znajdziesz tutaj.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *