Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowe pączki z powidłami śliwkowymi

Potrzebne składniki:

Nie kupisz takich w żadnym sklepie ani cukierni, a ich aromat wypełni cały dom! Domowe pączki z powidłami to rarytas, który warto przygotować chociaż raz w roku! Czy w Tłusty Czwartek pozwolisz sobie na absolutną rozpustę? Jeśli tak, to skorzystaj z naszego przepisu. Nie zawiedziesz się!

Przepis na domowe pączki

Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób. A przynajmniej według naszych obliczeń wynika, że tyle powinno wystarczyć, aby każdy był zadowolony. Jeśli masz jednak w domu wyjątkowych pączkożerców, to na wszelki wypadek podwój ilość składników!

Przygotowanie ciasta

Zacznij od przygotowania rozczynu: do miski wlej 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka 1,5% Lewiatan. Następnie skrusz do niego 50g świeżych drożdży, dodaj 2 łyżki mąki tortowej Lewiatan i 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn wymieszaj trzepaczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Żółtka z 5 jaj utrzyj z 4 łyżkami cukru. Resztę przygotowanej mąki przesiej do dużej miski i wymieszaj ze szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodając żółtka. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut. Następnie dodaj stopione i wystudzone masło lub margarynę Lewiatan oraz spirytus. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Lepienie pączków

Gdy ciasto na domowe pączki podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 2 cm. Szklanką wykrój z niego kółka. Na środku każdego z nich połóż po łyżeczce powideł węgierkowych Lewiatan. Każdego pączka dokładnie zlep palcami – jeśli ciasto nie jest lepkie, to możesz maczać palce w miseczce z ciepłą wodą. Utocz w dłoniach ładne kulki i odłóż na stolnicę. Przykryj pączkowe kulki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w wysokim garnku dobrze rozgrzej smalec Lewiatan lub olej Lewiatan i smaż na nim pączki z obu stron po około 2 minuty, aż będą miały rumiany kolor. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem lub polej lukrem – wystarczy, że zmieszasz cukier puder z odrobiną wody.

Pączki gotowe? Pochwal się ich zdjęciem i oznacz nas na Instagramie. Weź udział w konkursie! Oznaczcie @gotuje_z_lewiatanem w poście na Instagramie, żebyśmy mogli zobaczyć Wasze piękne pączki! Szczegóły dotyczące wzięcia udziału w konkursie znajdziesz tutaj.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz