Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowe corndogi

Potrzebne składniki:

Szukasz przekąski, która sprawi, że na następnym spotkaniu wszyscy będą błagać o dokładkę? Nie szukaj dalej i spróbuj hotdogów w cieście kukurydzianym! Dzięki chrupiącej zewnętrznej stronie i delikatnemu, pikantnemu środkowi, corndogi są ulubionym przysmakiem wielu osób. Niezależnie od tego, czy organizujesz grilla na podwórku, przyjęcie urodzinowe, czy po prostu masz ochotę na coś nowego, te domowe corndogi z pewnością przypadną Ci do gustu. Polecamy też wyjątkowy przepis na Hot dogi w chlebie od Tomka Jakubiaka!

Skąd się wzięły corndogi?

Pierwsze wzmianki o corndogach pojawiły się podobno w 1942 roku. Przekąski te zostały wymyślone i spopularyzowane przez dwójkę amerykańskich przedsiębiorców, którzy założyli sieć restauracji. Teraz przekąska ta jest tak popularna, że sprzedaje się je z foodtrucków na wszelkiego rodzaju imprezach masowych, a także na stacjach benzynowych i w centrach handlowych. Popularne jest też w Stanach Zjednoczonych przygotowywanie corndogów w domu, bo nie jest to specjalnie skomplikowane. Sprawdźcie przepis i spróbujcie sami!

Jak zrobić domowe corndogi?

W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubij jajko i dodaj mleko. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Na tym etapie możesz przelać ciasto z dużej miski do wąskiego i wysokiego naczynia, na przykład kielicha do blendera ręcznego. Następnie nadziej parówki na patyczki pozostawiając wystarczającą ilość do trzymania. W garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Zanurz każdą parówkę w przygotowanym cieście. Ostrożnie zanurzaj każdego hot doga w gorącym oleju i smaż, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Obracaj regularnie, aby równomiernie się zrumieniły. Wyjmij corndogi z oleju i odcedź na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące hot dogi z ulubionymi sosami do maczania lub polane keczupem i musztardą. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *