Domowa pizza? Pewnie! Sprawdźcie przepis od Tomka Jakubiaka na pyszną, domową pizzę i szybką sałatkę – w sam raz dla całej rodziny. Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak
Domowa pizza – przygotowanie ciasta
Do rondelka wlej mleko i wodę, delikatnie podgrzej. Przelej płyn do miski i dodaj drożdże, cukier, sól oraz część mąki. Po dokładnym wymieszaniu do konsystencji ciasta naleśnikowego dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym. Następnie włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odłóż na minimum 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto możesz odstawić do wyrośnięcia nawet na 72 godziny, ale w takiej sytuacji szczelnie je przykryj i przechowuj na górnej półce w lodówce.
Sos do pizzy
- 300 ml passaty pomidorowej
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku (lub więcej)
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- duża szczypta pieprzu czarnego
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
Do passaty pomidorowej dodaj starty czosnek, oregano, pieprz oraz olej Kujawski z ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodatki do pizzy
- 250 g wołowiny z udźca
- 150 g kiełbasy wołowej
- 1 zielona papryka
- 5 pieczarek
- 1 papryczka jalapeño
- 0.5 czarnych oliwek
- 130 g startego mozzarella
Przygotuj wszystkie składniki na pizzę. Wołowinę oraz kiełbasę wołową pokrój w drobną kostkę. Pieczarki, zielona paprykę, jalapeño oraz czarne oliwki w cienkie plasterki.
Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i lekko rozwałkuj ciasto. Uformuj prostokąt, lekko rozciągnij ciasto w dłoniach. Nałóż sos, wołowinę i kiełbasę oraz resztę składników – ser na końcu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Następnie włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 30-35 minut.
Szybka sałatka
- 1 sałata rzymska
- 1 duża garść rukoli
- 0.5 szklanki pomidorków koktajlowych
- 0.5 zielonej papryki
- 0.5 limonki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Pokrój sałatę, dodaj listki rukoli; pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę w kosteczkę, sok z limonki, sól, pieprz i olej czosnkowy Kujawski.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy