Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowa pizza

Potrzebne składniki:

Domowa pizza? Pewnie! 🍕 Sprawdźcie przepis od Tomka Jakubiaka na pyszną, domową pizzę i szybką sałatkę – w sam raz dla całej rodziny. Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

❣️ Wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak

Domowa pizza – przygotowanie ciasta

Do rondelka wlej mleko i wodę, delikatnie podgrzej. Przelej płyn do miski i dodaj drożdże, cukier, sól oraz część mąki. Po dokładnym wymieszaniu do konsystencji ciasta naleśnikowego dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym. Następnie włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odłóż na minimum 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto możesz odstawić do wyrośnięcia nawet na 72 godziny, ale w takiej sytuacji szczelnie je przykryj i przechowuj na górnej półce w lodówce.

Sos do pizzy

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią

Do passaty pomidorowej dodaj starty czosnek, oregano, pieprz oraz olej Kujawski z ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodatki do pizzy

  • 250 g wołowiny z udźca
  • 150 g kiełbasy wołowej
  • 1 zielona papryka
  • 5 pieczarek
  • 1 papryczka jalapeño
  • 0.5 czarnych oliwek 
  • 130 g startego mozzarella 

Przygotuj wszystkie składniki na pizzę. Wołowinę oraz kiełbasę wołową pokrój w drobną kostkę. Pieczarki, zielona paprykę, jalapeño oraz czarne oliwki w cienkie plasterki.

Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i lekko rozwałkuj ciasto. Uformuj prostokąt, lekko rozciągnij ciasto w dłoniach. Nałóż sos, wołowinę i kiełbasę oraz resztę składników – ser na końcu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Następnie włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 30-35 minut.

Szybka sałatka

  • 1 sałata rzymska
  • 1 duża garść rukoli
  • 0.5 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 0.5 zielonej papryki
  • 0.5 limonki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Pokrój sałatę, dodaj listki rukoli; pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę w kosteczkę, sok z limonki, sól, pieprz i olej czosnkowy Kujawski.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *