Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto ze śliwkami

Potrzebne składniki:

Czas na śliwki! Te pyszne owoce możemy wykorzystać na wiele sposobów, ale tym którzy chcieliby odpocząć od przetworów, proponujemy coś innego. Ciasto ze śliwkami przygotujecie bez problemu, a poza wspaniałym smakiem zachwyci też wyglądem! Jeśli masz ochotę na ciasto warzywne koniecznie wypróbuj… przepis na ciasto marchewkowe!

Przepis na ciasto ze śliwkami

Zacznij od dokładnego umycia i przepołowienia śliwek wzdłuż, żeby wyjąć pestki. Następnie każdą połówkę przekrój jeszcze raz, aby powstały ostro zakończone łódeczki. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dużą tortownicę lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła lub margaryny, a resztę rozpuść. Następnie wymieszaj składniki na ciasto: jajka ubij z cukrem pudrem i do kremowej masy dodaj roztopione masło nie zatrzymując miksera. Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz mokre składniki z suchymi, powoli dodając mąkę do miksowanej masy. Wyłóż ciasto do tortownicy lub foremki. Na koniec połóż kawałki śliwek na wierzchu ciasta tak, aby jedna nachodziła na drugą. Owoce delikatnie wciskaj w ciasto. Piecz około 40 minut, w zależności od wielkości blachy. Smacznego!

Ciasto gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne wypieki! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *