Ciasto marchewkowe na każdą okazję
Początkowo traktowane z dużą rezerwą, od kilku lat tak popularne, że przekonali się do niego prawie wszyscy! Ciasto marchewkowe to doskonały wybór jeśli mamy ochotę na pełne smaku, ale lekkie ciasto. Zupełnie nie smakuje marchewką! Dodatek tego warzywa sprawia, że wypiek ma piękny kolor i nigdy nie wychodzi za suchy.
Wersja fit!
Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie prosty, ale urok tego deseru polega na dowolnie wybranych dodatkach. Możesz przygotować na przykład fit wersję z samymi orzechami włoskimi, która świetnie zastąpi śniadanie. Znajdą się w niej zarówno węglowodany jak i zdrowe tłuszcze. Jesteś na diecie, ale wiesz, że nadmierne wyrzeczenia nie zdają egzaminu na dłuższą metę? Posmaruj porcję fit ciasta marchewkowego grubą warstwą jogurtu typu skyr! Doskonały smak i dodatkowa ilość białka to naprawdę nieźle zbilansowany posiłek!
Ciasto marchewkowe de lux
Szykujesz przyjęcie lub po prostu masz ochotę na coś bardziej rozpustnego? Wersja z kremem, dużą ilością lukru lub czekoladą na pewno zda egzamin! Jeśli sięgniesz po krem mascarpone, wystarczy że ubijesz go z cukrem pudrem i odrobiną śmietanki. Przekrój wystudzone ciasto wzdłuż na pół, przełóż gotowym kremem i gotowe! Dzieci na pewno ucieszą się z kolei ze wspólnego dekorowania ciasta. Możecie zrobić mini marcheweczki z kolorowej masy cukrowej, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Ewentualnie użyjcie różnych bakalii, a nawet owoców – do ciasta marchewkowego pasuje wszystko!
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki, ewentualnie zostaw kilka całych do dekoracji. Obrane marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka dokładnie zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie do masy wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w 180ºC. Udekoruj ciasto tak jak chcesz!
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy