Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto Królewicz

Potrzebne składniki:

Przygotowanie ciasta

Masło przełóż do garnka, dodaj miód, roztop na minimalnym ogniu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier puder i sodę. Zrób z mąki kopczyk, następnie dołeczek, do którego wybij jajka. Wymieszaj i posiekaj ciasto nożem. Ponownie zrób kopczyk i dołeczek, wlej wystudzone masło z miodem. Wymieszaj i zagnieć ciasto.Następnie uformuj z niego wałek, podziel na trzy równe części i rozwałkuj. Przełóż do prostokątnych foremek i upiecz na złoty kolor (ok. 15 minut w temp. 180 st. C).

Przygotowanie kremu

Mleko wlej do garnka i zagotuj. Dodaj cukier waniliowy i grysik (kaszę manną). Wymieszaj i ugotuj masę, następnie odstaw do wystudzenia. Masło przełóż do miski i ubijaj mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder do połączenia składników. Następnie porcjami dodawaj zimną masę z kaszy mannej i zmiksuj. Na koniec do masy dodaj część zmielonych orzechów i kieliszek spirytusu. Zmiksuj ostatni raz.

Na pierwszy placek ciasta nałóż połowę masy i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij i nałóż resztę masy. Przykryj trzecim plackiem i dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki.

Przygotowanie polewy czekoladowej

W rondelku zagotuj mleko z cukrem i masłem. Dodaj kakao, i mieszając gotuj do zredukowania płynu. Gdy polewa zgęstnieje lekko ją przestudź i wylej na ciasto. Na koniec posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone