Dla tych, którzy upałów nie lubią i dla tych, którzy kochają każdą ilość słońca – chłodnik i gazpacho to po prostu pyszne zupy, które obowiązkowo trzeba przygotować choć raz w okresie letnim! Dzięki świeżym warzywom mają dużo witamin i błonnika, a ciekawe połączenia smaków dają świetny efekt. Jeśli sięgasz po ten przepis bo kochasz pomidory, koniecznie sprawdź przepis na placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-bazyliowym. Fanów buraków, którzy lubią też ryby zachęcamy do wypróbowania sałatki śledziowej z buraczkami!
Gazpacho – przygotowanie:
Z tego przepisu przygotujesz spore porcje gazpacho dla 4 osób. Obrane ze skórki i pokrojone pomidory zalej sokiem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Następnie dodaj drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chilli, przemieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba i zblenduj. Włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami, a jeśli lubisz bardzo wyraziste smaki opcjonalnie także z dodatkową oliwą i octem balsamicznym.
Chłodnik – przygotowanie:
Z tego przepisu przygotujesz spore porcje chłodnika dla 4 osób. Sok warzywny z burakiem przelej do garnka i podgrzej. Zdejmij z ognia. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem. Dodaj startego na grubych oczkach ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek. Na koniec dodaj kefir i dokładnie całość wymieszaj. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.
Składniki na chłodnik:
1 sok warzywny z burakiem Lewiatan 330 ml
500 ml kefiru
pęczek rzodkiewki
1 ogórek zielony
1/2 pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy