Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chłodnik i gazpacho – zdrowe i pyszne!

Potrzebne składniki:

Dla tych, którzy upałów nie lubią i dla tych, którzy kochają każdą ilość słońca – chłodnik i gazpacho to po prostu pyszne zupy, które obowiązkowo trzeba przygotować choć raz w okresie letnim! Dzięki świeżym warzywom mają dużo witamin i błonnika, a ciekawe połączenia smaków dają świetny efekt. Jeśli sięgasz po ten przepis bo kochasz pomidory, koniecznie sprawdź przepis na placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-bazyliowym. Fanów buraków, którzy lubią też ryby zachęcamy do wypróbowania sałatki śledziowej z buraczkami!

Gazpacho – przygotowanie:

Z tego przepisu przygotujesz spore porcje gazpacho dla 4 osób. Obrane ze skórki i pokrojone pomidory zalej sokiem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Następnie dodaj drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chilli, przemieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba i zblenduj. Włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami, a jeśli lubisz bardzo wyraziste smaki opcjonalnie także z dodatkową oliwą i octem balsamicznym.

Chłodnik – przygotowanie:

Z tego przepisu przygotujesz spore porcje chłodnika dla 4 osób. Sok warzywny z burakiem przelej do garnka i podgrzej. Zdejmij z ognia. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem. Dodaj startego na grubych oczkach ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek. Na koniec dodaj kefir i dokładnie całość wymieszaj. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.

Składniki na chłodnik:

1 sok warzywny z burakiem Lewiatan 330 ml
500 ml kefiru
pęczek rzodkiewki
1 ogórek zielony
1/2 pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz

 

 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *