Chłodnik buraczany to lekki, orzeźwiający i pełen koloru letni klasyk! W tej wersji dodajemy do niego nietypowy składnik: soczyste, lekko kwaskowe wiśnie, które doskonale podbijają smak buraków i nadają całości nieco bardziej wyrafinowany charakter. To zaskakujące, ale niezwykle udane połączenie sprawia, że dobrze znany chłodnik zyskuje nowe życie – idealnie sprawdzi jako efektowne danie na letnie przyjęcie. Jeśli szukasz sposobu, by odświeżyć tradycyjny przepis i zachwycić gości czymś nieoczywistym – ten chłodnik jest strzałem w dziesiątkę.
Chłodnik buraczany z wiśniami – przygotowanie
Ugotowane buraki pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, dodaj 150 g wiśni i zalej sokiem warzywnym Baila. Dodaj szklankę wody, cynamon, anyż i zagotuj. Po zagotowaniu wyjmij przyprawy, a następnie zblenduj zupę. Dodaj kefir, połowę jogurtu, sól, pieprz i wymieszaj całość. Jeśl buraki były bardzo słodkie lub lubisz kwaskowatą nutę w chłodniku, dodaj sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Chłodnik buraczany z wiśniami podawaj udekorowany kleksem z jogurtu naturalnego, całymi wiśniami i świeżym koperkiem lub miętą.
Chłodnik gotowy? Pochwal się efektem!
Sprawdź przepis w formacie wideo! Najnowsze odcinki z serii Crème de la crème znajdziesz co piątek na naszych social mediach: Facebooku, Instagramie i kanale YouTube. Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie nas oznacz – uwielbiamy patrzeć na Wasze kreatywne interpretacje!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy