Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chłodnik buraczany z wiśniami

Potrzebne składniki:

Chłodnik buraczany to lekki, orzeźwiający i pełen koloru letni klasyk! W tej wersji dodajemy do niego nietypowy składnik: soczyste, lekko kwaskowe wiśnie, które doskonale podbijają smak buraków i nadają całości nieco bardziej wyrafinowany charakter. To zaskakujące, ale niezwykle udane połączenie sprawia, że dobrze znany chłodnik zyskuje nowe życie – idealnie sprawdzi jako efektowne danie na letnie przyjęcie. Jeśli szukasz sposobu, by odświeżyć tradycyjny przepis i zachwycić gości czymś nieoczywistym – ten chłodnik jest strzałem w dziesiątkę.

Chłodnik buraczany z wiśniami – przygotowanie

Ugotowane buraki pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, dodaj 150 g wiśni i zalej sokiem warzywnym Baila. Dodaj szklankę wody, cynamon, anyż i zagotuj. Po zagotowaniu wyjmij przyprawy, a następnie zblenduj zupę. Dodaj kefir, połowę jogurtu, sól, pieprz i wymieszaj całość. Jeśl buraki były bardzo słodkie lub lubisz kwaskowatą nutę w chłodniku, dodaj sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Chłodnik buraczany z wiśniami podawaj udekorowany kleksem z jogurtu naturalnego, całymi wiśniami i świeżym koperkiem lub miętą.

Chłodnik gotowy? Pochwal się efektem!

Sprawdź przepis w formacie wideo! Najnowsze odcinki z serii Crème de la crème znajdziesz co piątek na naszych social mediach: FacebookuInstagramie i kanale YouTube. Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie nas oznacz – uwielbiamy patrzeć na Wasze kreatywne interpretacje!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz