Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Bajgle z jajecznicą i bekonem

Potrzebne składniki:

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zostawiamy je na ok. 1,5 godziny. Po minionym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulę i robimy otwór palcem (ok. 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 35 minut. Nagrzewamy piekarnik 200°C. Gotujemy w garnku ok. 2 litry wody. Dodajemy cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok. 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia, aby mogły się osuszyć.

Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bajgle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12–15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca. Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę tak długo jak lubimy, w zależności od jej ścięcia. Na patelni podsmażamy boczek na złoty kolor. Na bajglu układamy plastry boczku, na to kładziemy część jajecznicy.
Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone