Wypróbujcie przepis na pyszny obiad od Tomka Jakubiaka! Azjatyckie skrzydełka i sałata z chrupiący boczkiem wprowadzą nowe wspaniałe smaki do waszego kulinarnego repertuaru!
Skrzydełka azjatyckie
Aby przygotować marynatę z cytryny wyciśnij sok, a ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Połącz w misce z pozostałymi składnikami i całość dokładnie wymieszaj. Ze skrzydełek odetnij lotki i nadmiar tłuszczu po czym włóż do miski i natrzyj. Skrzydełka możesz piec od razu w 200°C przez około 20 minut lub wcześniej marynować nawet 2 dni w lodówce. Nie wylewaj marynaty, która zostanie w misce! Posmaruj nią kurczaka pod koniec pieczenia.
Sałata rzymska z chrupiącym boczkiem
- 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
- 1 limonka
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżki tłuszczu wytopionego z używanego boczku
- 100 g surowego boczku
- 1 marchew
- 3 miniaturowe sałaty rzymskie
- 1 łyżka sezamu
- świeża kolendra do podania
Boczek pokrój w drobną kostkę. Włóż na rozgrzaną suchą patelnię i podsmaż przez ok. 10 minut aż wytopi się cały tłuszcz i boczek stanie się chrupiący. Skwarki przełóż do ostygnięcia a tłuszczu nie wylewaj.
Przygotuj dressing mieszając sos Tao Tao ze startą skórką limonki oraz wyciśniętym z jej połowy sokiem. Dodaj jeszcze olej sezamowy i tłuszcz wytopiony z boczku, po czym dokładnie wymieszaj. Teraz możesz zająć się sałatą: przekrój główki wzdłuż na pół i podsmaż na patelni aż będzie zarumieniona. Następnie zetrzyj marchewkę przy pomocy obieraczki na wstążki. Na koniec dodaj do sałaty boczek oraz sezam i polej dressingiem
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy