Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Azjatyckie skrzydełka i sałata z chrupiącym boczkiem

Potrzebne składniki:

Wypróbujcie przepis na pyszny obiad od Tomka Jakubiaka! Azjatyckie skrzydełka i sałata z chrupiący boczkiem wprowadzą nowe wspaniałe smaki do waszego kulinarnego repertuaru!

Skrzydełka azjatyckie

Aby przygotować marynatę z cytryny wyciśnij sok, a ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Połącz w misce z pozostałymi składnikami i całość dokładnie wymieszaj. Ze skrzydełek odetnij lotki i nadmiar tłuszczu po czym włóż do miski i natrzyj. Skrzydełka możesz piec od razu w 200°C przez około 20 minut lub wcześniej marynować nawet 2 dni w lodówce. Nie wylewaj marynaty, która zostanie w misce! Posmaruj nią kurczaka pod koniec pieczenia.

Sałata rzymska z chrupiącym boczkiem

  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki tłuszczu wytopionego z używanego boczku
  • 100 g surowego boczku
  • 1 marchew
  • 3 miniaturowe sałaty rzymskie
  • 1 łyżka sezamu
  • świeża kolendra do podania

Boczek pokrój w drobną kostkę. Włóż na rozgrzaną suchą patelnię i podsmaż przez ok. 10 minut aż wytopi się cały tłuszcz i boczek stanie się chrupiący. Skwarki przełóż do ostygnięcia a tłuszczu nie wylewaj.

Przygotuj dressing mieszając sos Tao Tao ze startą skórką limonki oraz wyciśniętym z jej połowy sokiem. Dodaj jeszcze olej sezamowy i tłuszcz wytopiony z boczku, po czym dokładnie wymieszaj. Teraz możesz zająć się sałatą: przekrój główki wzdłuż na pół i podsmaż na patelni aż będzie zarumieniona. Następnie zetrzyj marchewkę przy pomocy obieraczki na wstążki. Na koniec dodaj do sałaty boczek oraz sezam i polej dressingiem

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *