Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Azjatyckie skrzydełka i sałata z chrupiącym boczkiem

Potrzebne składniki:

Wypróbujcie przepis na pyszny obiad od Tomka Jakubiaka! Azjatyckie skrzydełka i sałata z chrupiący boczkiem wprowadzą nowe wspaniałe smaki do waszego kulinarnego repertuaru!

Skrzydełka azjatyckie

Aby przygotować marynatę z cytryny wyciśnij sok, a ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Połącz w misce z pozostałymi składnikami i całość dokładnie wymieszaj. Ze skrzydełek odetnij lotki i nadmiar tłuszczu po czym włóż do miski i natrzyj. Skrzydełka możesz piec od razu w 200°C przez około 20 minut lub wcześniej marynować nawet 2 dni w lodówce. Nie wylewaj marynaty, która zostanie w misce! Posmaruj nią kurczaka pod koniec pieczenia.

Sałata rzymska z chrupiącym boczkiem

  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki tłuszczu wytopionego z używanego boczku
  • 100 g surowego boczku
  • 1 marchew
  • 3 miniaturowe sałaty rzymskie
  • 1 łyżka sezamu
  • świeża kolendra do podania

Boczek pokrój w drobną kostkę. Włóż na rozgrzaną suchą patelnię i podsmaż przez ok. 10 minut aż wytopi się cały tłuszcz i boczek stanie się chrupiący. Skwarki przełóż do ostygnięcia a tłuszczu nie wylewaj.

Przygotuj dressing mieszając sos Tao Tao ze startą skórką limonki oraz wyciśniętym z jej połowy sokiem. Dodaj jeszcze olej sezamowy i tłuszcz wytopiony z boczku, po czym dokładnie wymieszaj. Teraz możesz zająć się sałatą: przekrój główki wzdłuż na pół i podsmaż na patelni aż będzie zarumieniona. Następnie zetrzyj marchewkę przy pomocy obieraczki na wstążki. Na koniec dodaj do sałaty boczek oraz sezam i polej dressingiem

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz