Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowa pizza

Potrzebne składniki:

Domowa pizza? Pewnie! 🍕 Sprawdźcie przepis od Tomka Jakubiaka na pyszną, domową pizzę i szybką sałatkę – w sam raz dla całej rodziny. Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

❣️ Wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak

Domowa pizza – przygotowanie ciasta

Do rondelka wlej mleko i wodę, delikatnie podgrzej. Przelej płyn do miski i dodaj drożdże, cukier, sól oraz część mąki. Po dokładnym wymieszaniu do konsystencji ciasta naleśnikowego dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym. Następnie włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odłóż na minimum 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto możesz odstawić do wyrośnięcia nawet na 72 godziny, ale w takiej sytuacji szczelnie je przykryj i przechowuj na górnej półce w lodówce.

Sos do pizzy

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią

Do passaty pomidorowej dodaj starty czosnek, oregano, pieprz oraz olej Kujawski z ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodatki do pizzy

  • 250 g wołowiny z udźca
  • 150 g kiełbasy wołowej
  • 1 zielona papryka
  • 5 pieczarek
  • 1 papryczka jalapeño
  • 0.5 czarnych oliwek 
  • 130 g startego mozzarella 

Przygotuj wszystkie składniki na pizzę. Wołowinę oraz kiełbasę wołową pokrój w drobną kostkę. Pieczarki, zielona paprykę, jalapeño oraz czarne oliwki w cienkie plasterki.

Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i lekko rozwałkuj ciasto. Uformuj prostokąt, lekko rozciągnij ciasto w dłoniach. Nałóż sos, wołowinę i kiełbasę oraz resztę składników – ser na końcu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Następnie włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 30-35 minut.

Szybka sałatka

  • 1 sałata rzymska
  • 1 duża garść rukoli
  • 0.5 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 0.5 zielonej papryki
  • 0.5 limonki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Pokrój sałatę, dodaj listki rukoli; pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę w kosteczkę, sok z limonki, sól, pieprz i olej czosnkowy Kujawski.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz