Ulubiona rolada z kurczaka w nowym wydaniu! 😍 Sprawdźcie przepis na devolaya inaczej z sałatką z brukselki od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Devolay inaczej
Rozetnij pierś z kurczaka oraz rozbij ją delikatnie przez folię. Pozostaw folię z jednej strony, co ułatwi zawijanie mięsa w dalszym kroku. Dodaj na rozbite mięso sól, pieprz i posmaruj kotlet z jednej strony serkiem Almette. Dodaj jeszcze kilka listków bazylii i startą skórkę z limonki. Przez folię zawiń dwa boki kotleta do środka, następnie łapiąc za sąsiadujące boki zwiń go w rulon. Zobacz na filmie jak łatwo to zrobić. Uformowanego devolaya w folii odłóż na bok.
Aromatyczna panierka
- Kilka suszonych grzybów
- 0.25 szklanki parmezanu
- 2 łyżeczki suszonego lub granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z oregano
- 1 szklanka panierki Panko (lub bułki tartej)
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
Do malaksera włóż suszone grzyby, Panko, suszone pomidory z oregano, czosnek, starty parmezan i sól. Miksuj kilka sekund. Następnie roztrzep w głębokim talerzu jajka, odwiń przygotowanego devolaya z folii i obtocz kotleta w jajku oraz panierce. Porządnie rozgrzej dużą ilość oleju na głębokiej patelni i smaż devolaya z dwóch stron przez około 2 minuty. Przełóż podsmażone kotlety do brytfanki i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10 minut.
Sałatka z brukselki
- 200 g brukselki
- 2 łyżki cukru
- 1 garść orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- Sok z połowy limonki
- Świeża kolendra
- szczypta soli
Z brukselek wytnij głąby i oddziel listki. Sparz brukselkę we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru przez nie dłużej niż minutę – dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie rzuć brukselkę na chwilę do miski z lodowatą wodą, dzięki czemu nie straci koloru. Zmiażdż i posiekaj czosnek oraz orzeszki ziemne. Orzeszki upraż na suchej patelni i dodaj czosnek. Zamieszaj zawartość patelni i dodaj masło, po roztopieniu dorzuć odsączone liście brukselki i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z limonki i sól. Devolaya po upieczeniu pokrój w grube plastry i podawaj na sałatce z brukselki. Całość udekoruj kolendrą.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy