Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Devolay inaczej z sałatką z brukselki

Potrzebne składniki:

Ulubiona rolada z kurczaka w nowym wydaniu! 😍 Sprawdźcie przepis na devolaya inaczej z sałatką z brukselki od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

Devolay inaczej

Rozetnij pierś z kurczaka oraz rozbij ją delikatnie przez folię. Pozostaw folię z jednej strony, co ułatwi zawijanie mięsa w dalszym kroku. Dodaj na rozbite mięso sól, pieprz i posmaruj kotlet z jednej strony serkiem Almette. Dodaj jeszcze kilka listków bazylii i startą skórkę z limonki. Przez folię zawiń dwa boki kotleta do środka, następnie łapiąc za sąsiadujące boki zwiń go w rulon. Zobacz na filmie jak łatwo to zrobić. Uformowanego devolaya w folii odłóż na bok.

Aromatyczna panierka

  • Kilka suszonych grzybów 
  • 0.25 szklanki parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego lub granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z oregano
  • 1 szklanka panierki Panko (lub bułki tartej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta soli

Do malaksera włóż suszone grzyby, Panko, suszone pomidory z oregano, czosnek, starty parmezan i sól. Miksuj kilka sekund. Następnie roztrzep w głębokim talerzu jajka, odwiń przygotowanego devolaya z folii i obtocz kotleta w jajku oraz panierce. Porządnie rozgrzej dużą ilość oleju na głębokiej patelni i smaż devolaya z dwóch stron przez około 2 minuty. Przełóż podsmażone kotlety do brytfanki i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10 minut. 

Sałatka z brukselki

  • 200 g brukselki 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sok z połowy limonki
  • Świeża kolendra
  • szczypta soli

Z brukselek wytnij głąby i oddziel listki. Sparz brukselkę we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru przez nie dłużej niż minutę – dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie rzuć brukselkę na chwilę do miski z lodowatą wodą, dzięki czemu nie straci koloru. Zmiażdż i posiekaj czosnek oraz orzeszki ziemne. Orzeszki upraż na suchej patelni i dodaj czosnek. Zamieszaj zawartość patelni i dodaj masło, po roztopieniu dorzuć odsączone liście brukselki i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z limonki i sól. Devolaya po upieczeniu pokrój w grube plastry i podawaj na sałatce z brukselki. Całość udekoruj kolendrą. 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *