Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Devolay inaczej z sałatką z brukselki

Potrzebne składniki:

Ulubiona rolada z kurczaka w nowym wydaniu! 😍 Sprawdźcie przepis na devolaya inaczej z sałatką z brukselki od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

Devolay inaczej

Rozetnij pierś z kurczaka oraz rozbij ją delikatnie przez folię. Pozostaw folię z jednej strony, co ułatwi zawijanie mięsa w dalszym kroku. Dodaj na rozbite mięso sól, pieprz i posmaruj kotlet z jednej strony serkiem Almette. Dodaj jeszcze kilka listków bazylii i startą skórkę z limonki. Przez folię zawiń dwa boki kotleta do środka, następnie łapiąc za sąsiadujące boki zwiń go w rulon. Zobacz na filmie jak łatwo to zrobić. Uformowanego devolaya w folii odłóż na bok.

Aromatyczna panierka

  • Kilka suszonych grzybów 
  • 0.25 szklanki parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego lub granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z oregano
  • 1 szklanka panierki Panko (lub bułki tartej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta soli

Do malaksera włóż suszone grzyby, Panko, suszone pomidory z oregano, czosnek, starty parmezan i sól. Miksuj kilka sekund. Następnie roztrzep w głębokim talerzu jajka, odwiń przygotowanego devolaya z folii i obtocz kotleta w jajku oraz panierce. Porządnie rozgrzej dużą ilość oleju na głębokiej patelni i smaż devolaya z dwóch stron przez około 2 minuty. Przełóż podsmażone kotlety do brytfanki i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 10 minut. 

Sałatka z brukselki

  • 200 g brukselki 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sok z połowy limonki
  • Świeża kolendra
  • szczypta soli

Z brukselek wytnij głąby i oddziel listki. Sparz brukselkę we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru przez nie dłużej niż minutę – dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie rzuć brukselkę na chwilę do miski z lodowatą wodą, dzięki czemu nie straci koloru. Zmiażdż i posiekaj czosnek oraz orzeszki ziemne. Orzeszki upraż na suchej patelni i dodaj czosnek. Zamieszaj zawartość patelni i dodaj masło, po roztopieniu dorzuć odsączone liście brukselki i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z limonki i sól. Devolaya po upieczeniu pokrój w grube plastry i podawaj na sałatce z brukselki. Całość udekoruj kolendrą. 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz