Kiedy nachodzi ochota na pyszny deser w nocy o północy, albo o każdej innej porze ale nie chce nam się piec… Z pomocą przychodzi banoffee bez pieczenia! 😁 Połączenie bananów i toffi (kajmaku) jest genialne, a kilka rozwiązań sprawia, że to naprawdę błyskawiczne ciasto.
Ciasto banoffee bez pieczenia – przygotowanie
Herbatniki rozdrobnij w malakserze i dodaj roztopione masło. Wyłóż masą tortownicę o średnicy 20 cm, dokładnie ugniatając spód i brzegi. Następnie przełóż tak przygotowany spód do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyłóż na spód masę krówkową i równomiernie ją rozprowadź. Mocno schłodzoną śmietankę ubij przez 30 sekund na najwyższych obrotach – możesz też użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale ten sposób sprawdzi się jeśli deser podasz od razu. Niezależnie od wyboru na spód z kajmakiem połóż pokrojone banany* i dodaj bitą śmietanę. Deser udekorować możesz wiórkami czekolady. Banoffee gotowe!
*Pssst! Jeśli chcesz poświęcić dodatkowe 3 minuty żeby maksymalnie podkręcić smak tego deseru, przesmaż wcześniej banany na maśle. Warto!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy