Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kurczak pieczony w maśle

Potrzebne składniki:

Szykujecie uroczysty obiad? A może po prostu macie ochotę na kulinarne wyzwanie? Kurczak pieczony w maśle poleca się do wypróbowania! Wyjątkowa mieszanka przypraw Café de Paris i domowe frytki z parmezanem sprawiają, że to danie pełne nieoczywistych smaków. A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów od Tomka Jakubiaka, zajrzyjcie tutaj.

Kurczak w maśle Café de Paris

Natrzyj kurczaka solą. W blenderze umieść masło wraz z resztą wymienionych składników. Całość dokładnie zmiksuj i natrzyj mięso aromatyczną mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Zwiąż nogi kurczaka sznurkiem, żeby ładnie wyglądał po upieczeniu, przełóż do brytfanki i dodaj resztą masła. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj kurczaka masłem roztopionym w brytfance. 

Domowe frytki z parmezanem

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • szczypta soli

Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój je w słupki o podobnej wielości i umieść we wrzątku z dodatkiem octu spirytusowego. Gotuj 3 minuty. Następnie odsącz dokładnie za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw by część wody odparowała. Smaż frytki partiami w oleju rozgrzanym do 180 stopni (po wrzuceniu ziemniaków olej powinien się gotować). Wymieszaj frytki z parmezanem, pokrojonym koperkiem i solą.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *