Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na super śniadanie! Domowy labneh z fasolką i jajkiem w koszulce to nie tylko pyszne, ale i niezwykle pożywne śniadanie. Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Domowy serek labneh
Duże sitko wyłóż gazą złożoną na pół i ustaw nad garnkiem lub miską. Jogurt przełóż na gazę a jej końce zwiąż gumką recepturką, by powstał woreczek. Postaw na woreczku ciężką miseczkę i wstaw do lodówki. Delikatny serek powinien być gotowy po 12 godzinach – im dłużej będzie odciskany tym bardziej będzie zwarty.
Chrupiąca fasolka szparagowa
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej ciętej
- 1 główka czosnku
- 1/2 limonki
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki zataru z sumakiem
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Fasolkę sparz we wrzącej wodzie przez 15 sekund. Posiekaj drobno czosnek, dodaj go na zimną patelnię razem z oliwą i smaż na najmniejszej mocy palnika – dzięki temu olej nabierze smaku czosnku. Gdy czosnek lekko się upraży dorzuć fasolkę szparagową. Dodaj zatar oraz sok z limonki, smaż przez chwilę. Pod koniec smażenia dodaj nieco świeżej mięty i kolendry.
Jajko w koszulce
- 3 jajka
- 2 łyżki octu spirytusowego
Zagotuj 2 litry wody, dodaj ocet i zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum żeby woda nie bulgotała. Za pomocą łyżki zrób w wodzie wir i wbij jajko do wody. Gotuj 4 – 5 minut w zależności od wielkości jaj. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów jajko, umieść je na chwile w zimnej wodzie.
Ziołowa oliwa
- 1 łyżka liści mięty
- 1 łyżka liści kolendry
- 1/2 limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Posiekaj drobniutko miętę i kolendrę, dodaj sok z limonki oraz dobrą oliwą z oliwek. Wymieszaj i gotowe! Podawaj serek labneh z fasolką, jajkiem i oliwą. Dopraw śniadanie szczyptą soli, zataru i sumaku.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy