Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Eklery z kremem pistacjowym

Potrzebne składniki:

Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje? Eklery z kremem pistacjowym od Karoliny Kowalewskiej! Żadne kupione eklery nie będą tak świeże, jak te zrobione w domu 😌 A krem pistacjowy? No sami spróbujcie…

Przygotowanie ciasta ptysiowego na eklery

Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj (najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka). Podgrzewaj stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciasto przełóż do misy i odstaw do przestudzenia. Jajka rozkłóć w miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta,  miksując cały czas.  Przełóż ciasto do worka cukierniczego. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskaj eklery o długości 15-20 cm, pozostawiając spore odstępy. Wstaw blachę do nagrzanego do 200° piekarnika na 25-30 min. Wystudź. Przekrój eklerki wzdłuż na połówki. 

Krem pistacjowy

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki kremu pistacjowego 
  • 2 łyżki posiekanych pistacji 

Dodatkowo:

  • 200g świeżych malin
  • 150g truskawek

Składniki na krem zmiksuj na sztywno. Wyłóż na jedną część eklerki i poukładaj pokrojone owoce.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *