Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje? Eklery z kremem pistacjowym od Karoliny Kowalewskiej! Żadne kupione eklery nie będą tak świeże, jak te zrobione w domu 😌 A krem pistacjowy? No sami spróbujcie…
Przygotowanie ciasta ptysiowego na eklery
Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj (najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka). Podgrzewaj stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciasto przełóż do misy i odstaw do przestudzenia. Jajka rozkłóć w miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, miksując cały czas. Przełóż ciasto do worka cukierniczego. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskaj eklery o długości 15-20 cm, pozostawiając spore odstępy. Wstaw blachę do nagrzanego do 200° piekarnika na 25-30 min. Wystudź. Przekrój eklerki wzdłuż na połówki.
Krem pistacjowy
Składniki na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250g mascarpone
- 2 łyżki kremu pistacjowego
- 2 łyżki posiekanych pistacji
Dodatkowo:
- 200g świeżych malin
- 150g truskawek
Składniki na krem zmiksuj na sztywno. Wyłóż na jedną część eklerki i poukładaj pokrojone owoce.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy