Rozgrzewające smaki inspirowane słoneczną Hiszpanią! Sprawdźcie przepis na pyszny obiad od Tomka Jakubiaka i zajadajcie hiszpańskie klopsiki z patatas bravas i sosem aioli.
Klopsiki
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i „usmaż” na suchej patelni. Chleb porwij na drobne kawałki. Mięso umieść w misce i dodaj jajka, wędzoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodaj jeszcze pokrojone oliwki, starty czosnek, posiekaną świeże zioła, przestudzoną cebulę i chleb. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj mięso przez kilka minut aż stanie się gładkie i zwarte, po czym uformuj niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż klopsiki na złoty kolor, około dwóch minut z każdej strony.
Sos pomidorowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów krojonych
Cebulę, czosnek i paprykę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć czosnek a po minucie dodaj paprykę i podsmaż kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Następnie dolej wino i podgrzewaj aż połowa płynu odparuje. Dodaj pomidory z puszki i duś przez kilkanaście minut aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj podsmażone wcześniej klopsiki i duś je w sosie kilka minut.
Smażone ziemniaki – patatas bravas
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Zdjemij z ognia po około 8 minutach od zagotowania i dokładnie odcedź. Następnie przełóż ziemniaki do miski i obtocz je w skrobi. W dużym garnku lub na głębokiej patelni podgrzej mocno olej i smaż podgotowane ziemniaki do zezłocenia. Gotowe ziemniaki odłów łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos aioli
- 3 żółtka
- 3 główki czosnku
- świeży tymianek
- szczypta soli
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Główki czosnku przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej około 50 ml oliwy z oliwek, lekko posól i piecz w 200°C przez 15 minut. Po ostygnięciu obierz czosnek i przełóż ząbki do wysokiego i wąskiego naczynia. Wlej 100 ml oliwy, dodaj żółtka, tymianek i sól. Włóż blender do mieszanki i trzymając go przy samym dnie uruchom go na średniej prędkości. Po 5 sekundach podnieś blender o 1 centymetr. Powtarzaj czynność aż cały sos się zemulguje i wyraźnie zgęstnieje. Podawaj klopsiki z ziemniakami i sosem aioli w małej miseczce.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy