Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Włoska rolada ze schabu z faszerowanymi ziemniakami

Potrzebne składniki:

To potrawa na wyjątkową okazję! Na przykład na taką, kiedy macie ochotę zjeść coś wyjątkowo smacznego! 😁 Ta rolada ze schabu inspirowana włoską kuchnią podana razem z faszerowanymi ziemniakami to prawdziwa gratka. Ale nie jedyna w menu Tomka Jakubiaka, dlatego koniecznie sprawdźcie inne przepisy od naszego ambasadora.

Włoska rolada ze schabu

Ze schabu odetnij białą błonę i nadetnij jak na filmie. Następnie rozbij mięso jak najcieniej i obficie posól, posyp pieprzem i odstaw. Aby przygotować farsz, w moździerzu lub blenderze umieść wstępnie posiekane składniki: suszone pomidory, czosnek, pistacje i bazylię. Utrzyj lub lekko zblenduj całość na pesto i posmaruj nim rozbity schab z jednej strony. Następnie ostrożnie zwiń mięso w roladę i zawiń dodatkowo w szynkę prosciutto. Na koniec zawiń roladę w rękaw do pieczenia i folię aluminiową, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

Faszerowane ziemniaki

  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 6-8 plastrów boczku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g żółtego Sera Królewskiego
  • czarny pieprz

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyte ziemniaki w skórce ułóż na blaszce lub w formie do pieczenia, posyp solą i polej oliwą. Włóż do piekarnika na 40 minut. Następnie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni aż do uzyskania chrupiących skwarek. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Natnij każdego z nich do połowy i za pomocą łyżki wyjmij większość miąższu do miseczki – uważaj, żeby nie uszkodzić skórki. Przełóż miąższ na patelnię ze skwarkami i wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę, pieprz i Ser Królewski. Nafaszeruj skorupki ziemniaków i złóż połówki, wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kilka minut aż do roztopienia sera. Upieczony schab pokrój w grube plastry i serwuj z faszerowanymi ziemniakami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz