Przepyszny sernik z dyniową nutą! Sprawdź przepis na sernik dyniowy z sosem karmelowym i zajadaj do herbatki 😁 Jeśli szukasz przepisów na inne ciasta, zajrzyj tutaj.
Sernik dyniowy
Jeśli chcesz przygotować klasyczny okrągły sernik, użyj tortownicy. Wyłóż ją papierem do pieczenia i zacznij od dokładnego pokruszenia herbatników w malakserze (dodaj od razu kardamon). Wysyp herbatniki do tortownicy i zalej roztopionym, gorącym masłem. Ciastka wchłoną masło, ale żeby stworzyły spód ciasta, trzeba je jeszcze dokładnie ugnieść. Możesz to zrobić płaską szpatułką lub palcami. Następnie wstaw tortownicę do lodówki, piekarnik nastaw na 180°C i przygotuj masę serowo-dyniową poprzez dokładne zmiksowanie wszystkich pozostałych składników.
Wylej masę na spód sernika i piecz ciasto przez około 60 minut. Po upieczeniu pozwól by sernik całkowicie wystygł przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie udekoruj sernik dyniowy karmelowym sosem!
Sos karmelowy
- 150 g drobnego cukru
- 60 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki
Rozpuść cukier w rondelku uważając, żeby go nie przypalić. Gdy tylko osiągnie bursztynowy kolor wyłącz palnik i po chwili dodaj masło. Intensywnie mieszaj aż oba składniki się połączą, a następnie dolej śmietankę i ponownie wymieszaj. Gotowy sos przelej przez sito, żeby wyeliminować grudki z cukru.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy