Gdy nadchodzi upalne lato, nie ma nic lepszego niż wysoka szklanka zimnej, orzeźwiającej lemoniady, aby ugasić pragnienie. Ale po co zadowalać się zwykłą lemoniadą, skoro istnieje tak wiele pysznych wariacji do wypróbowania? Możliwości są nieograniczone – od klasycznych przepisów z dodatkami po owocowe i ziołowe mikstury. Niezależnie od tego, czy organizujesz grilla na podwórku, czy wylegujesz się przy basenie, te 8 przepisów na lemoniadę z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i zapewni Ci ochłodę przez całe lato. Chwyć więc za blender, zaopatrz się w cytryny i przygotuj się na naprawdę smaczną lemoniadę!
Podstawowy przepis na lemoniadę
- 1 szklanka soku z cytryny
- 1 szklanka syropu cukrowego
- 4 szklanki wody
- lód
- plasterki cytryny do dekoracji
W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, syrop cukrowy i wodę. Dodaj lód i wymieszaj. Podawaj w wysokich szklankach z plasterkami cytryny do dekoracji.
Lemoniada truskawkowa
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka soku z cytryny
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 4 szklanki wody
- lód
- plasterki truskawek do dekoracji
W blenderze zmiksuj truskawki na gładką masę. W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, miód i wodę. Dodaj zmiksowane truskawki i lód, wymieszaj. Podawaj z plasterkami truskawek do dekoracji.
Lemoniada lawendowa
- 1 szklanka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki suszonej lawendy
- lód
- kwiaty lawendy do dekoracji
W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, cukier i wodę. Gdy cukier się rozpuści dodaj suszoną lawendę i lód, wymieszaj. Następnie odstaw na 30 minut, aby aromat lawendy dobrze się uwolnił. Uwaga! Dodanie większej ilości kwiatów lawendy może być kuszące, ale nie rób tego. Lemoniada będzie wtedy gorzka i niesmaczna.
Lemoniada arbuzowa
- 1,5 kg arbuza (najlepiej bezpestkowego)
- 1 litr zimnej wody
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 3 szklanki kostek lodu
- opcjonalnie: 3 łyżki cukru
- świeże listki mięty do podania
Miąższ arbuza bezpestkowego zblenduj. Następnie dodaj do niego litr zimnej wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz pokrojoną w plasterki limonkę. Na koniec do dzbanka dodaj trzy szklanki kostek lodu i całość wymieszaj. Jeśli napój nie jest wystarczająco słodki, dodaj trzy łyżki cukru. Podawaj z młodymi listkami świeżej mięty i opcjonalnie małymi kawałkami arbuza na rancie szklanki.
Lemoniada miętowa
- 1 szklanka soku z cytryny
- 1 szklanka syropu cukrowego
- 4 szklanki wody
- garść świeżej mięty
- lód
- plasterki cytryny i gałązki mięty do dekoracji
W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, syrop cukrowy i wodę. Dodaj garść świeżej mięty i lód, wymieszaj. Podawaj w wysokich szklankach z plasterkami cytryny i gałązkami mięty do dekoracji.
Lemoniada imbirowa
- 1 szklanka soku z cytryny
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- lód
- plasterki cytryny i gałązki mięty do dekoracji
W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, syrop cukrowy i wodę. Dodaj starty imbir i lód, wymieszaj. Odstaw na 30 minut, aby smak imbiru dobrze się uwolnił. Podawaj z plasterkami cytryny i gałązkami mięty do dekoracji.
Lemoniada brzoskwiniowa z herbatą
- 1 szklanka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mocno zaparzonej herbaty
- 2 szklanki brzoskwiń bez skórki (mogą być z puszki)
- lód
- plasterki cytryny do dekoracji
Zaparz mocną herbatę i rozpuść w niej cukier, przestudź. Następnie zmiksuj w blenderze brzoskwinie z sokiem z cytryny na gładką masę. W dużym dzbanku wymieszaj wszystkie składniki i dodaj lód, wymieszaj. Podawaj w wysokich szklankach z plasterkami cytryny i kawałkami brzoskwini do dekoracji.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy