Chrupiące placki z przepysznym sosem… Czego chcieć więcej?! To przepis na śniadanie doskonałe od Tomka Jakubiaka. Koniecznie spróbujcie zrobić bananowe racuchy z sosem karmelowo-korzennym i dajcie znać jak smakowało! A jeśli chcecie zerknąć na inne przepisy od naszego Ambasadora, kliknijcie tutaj!
Bananowe racuchy
Jabłka pokrój na grube paski a banana zgnieć widelcem. Umieść owoce w misce i dolej do nich mleko. Następnie wsyp drożdże, sól, cukier, mąkę i płatki owsiane. Po dodaniu jajka całość wymieszaj i na koniec dolej ocet. Dokładnie wymieszaną masę kładź na bardzo dużą ilość rozgrzanego oleju. Smaż z obydwóch stron do uzyskania złotego koloru, na koniec połóż na każdym racuchu łyżeczkę masła. Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos karmelowo-korzenny
- 150 g cukru
- 70 g masła
- 100 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Cukier wsyp do większego garnka lub na patelnię. Ustaw na średniej mocy palnika i nie mieszając podgrzewaj aż do powstania karmelu. Śmietankę wlej do drugiego garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Gdy karmel będzie złoty dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ostrożnie wlej podgrzaną śmietankę (uważaj – może zacząć mocno bulgotać i parować) i cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do powstania sosu. Na koniec dodaj łyżeczkę przypraw i dokładnie wymieszaj. Przelej sos do naczynia i całkowicie ostudź.
Na koniec przygotuj cytrynowy jogurt. Zetrzyj skórkę z cytryny i wraz z łyżką soku wymieszaj z jogurtem. Rozprowadź jogurt po talerzu, na niego nałóż placuszki polane sosem karmelowo-korzennym. Racuchy możesz udekorować świeżymi listkami mięty lub owocami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy