Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Bananowe racuchy z sosem karmelowo-korzennym

Potrzebne składniki:

Chrupiące placki z przepysznym sosem… Czego chcieć więcej?! To przepis na śniadanie doskonałe od Tomka Jakubiaka. Koniecznie spróbujcie zrobić bananowe racuchy z sosem karmelowo-korzennym i dajcie znać jak smakowało! A jeśli chcecie zerknąć na inne przepisy od naszego Ambasadora, kliknijcie tutaj!

Bananowe racuchy

Jabłka pokrój na grube paski a banana zgnieć widelcem. Umieść owoce w misce i dolej do nich mleko. Następnie wsyp drożdże, sól, cukier, mąkę i płatki owsiane. Po dodaniu jajka całość wymieszaj i na koniec dolej ocet. Dokładnie wymieszaną masę kładź na bardzo dużą ilość rozgrzanego oleju. Smaż z obydwóch stron do uzyskania złotego koloru, na koniec połóż na każdym racuchu łyżeczkę masła. Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sos karmelowo-korzenny

  • 150 g cukru
  • 70 g masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Cukier wsyp do większego garnka lub na patelnię. Ustaw na średniej mocy palnika i nie mieszając podgrzewaj aż do powstania karmelu. Śmietankę wlej do drugiego garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Gdy karmel będzie złoty dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ostrożnie wlej podgrzaną śmietankę (uważaj – może zacząć mocno bulgotać i parować) i cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do powstania sosu. Na koniec dodaj łyżeczkę przypraw i dokładnie wymieszaj. Przelej sos do naczynia i całkowicie ostudź. 

Na koniec przygotuj cytrynowy jogurt. Zetrzyj skórkę z cytryny i wraz z łyżką soku wymieszaj z jogurtem. Rozprowadź jogurt po talerzu, na niego nałóż placuszki polane sosem karmelowo-korzennym. Racuchy możesz udekorować świeżymi listkami mięty lub owocami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *