Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zrazy wołowe faszerowane kabanosami i domowe pyzy drożdżowe

Potrzebne składniki:

Aromatyczne zrazy wołowe i domowe pyzy od Jakubiaka! 🤩 Doskonały obiad dla fanów tradycyjnych smaków w mistrzowskim wydaniu! Jeśli szukacie innych przepisów od Tomka, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Domowe pyzy drożdżowe – pampuchy

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje obiadowe. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Rozpuść je, nie podgrzewając jednak mleka do temperatury wyższej niż 40 stopni. Dodaj drożdże, szczyptę cukru i soli – wymieszaj. Mąkę przesiej do dużej miski i wlej zawartość rondelka. Mieszaj do uzyskania ciasta. Następnie przełóż na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij jajko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i odchodzące od rąk jak na filmie. Ciasto przełóż do miski, szczelnie zawiń folią spożywczą i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Po wyrośnięciu, gdy zrazy będą już prawie gotowe, z ciasta uformuj rulon o średnicy 5 cm, podziel go na 4 równe części i utocz bułeczki. Pyzy gotuj na parze pod przykryciem około 12 minut – nie odkrywaj podczas gotowania.

Zrazy wołowe

  • 1 kg udźca wołowego lub 4 bitki
  • 1 paczka kabanosów Sokołów
  • 150 g słoniny 
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • mąka Lewiatan do oprószenia 
  • smalec Lewiatan do smażenia
  • pieprz ziarnisty Lewiatan 
  • sól Lewiatan

Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy plaster z obu stron dopraw solą i pieprzem, z jednej posmaruj musztardą. Słoninę pokrój w słupki a kabanosy w kawałki, które będą o połowę krótsze niż płat mięsa – muszą się zmieścić w środku bitek. Ułóż je na środku każdego ze zrazów.
Bitki zwijaj najpierw bokami do środka, a następnie rolując. Każdego zraza obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, aż będzie rumiany. Odstaw patelnię ze zrazami na bok – jeszcze się przyda.

Aromatyczny sos do zrazów

  • 2 cebule
  • 150 g boczniaków
  • kilka suszonych śliwek Lewiatan
  • kilka liści laurowych Lewiatan
  • 1 garść orzechów włoskich Lewiatan
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego Lewiatan
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 0,5l bulionu mięsnego (może być instant)

Boczniaki pokrój w paski, a cebulę w dosyć grube plastry. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu bitek podsmaż najpierw boczniaki i cebulę, a następnie dodaj pokrojone suszone śliwki i orzechy włoskie. Na koniec dodaj zgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy i bulion. Zrazy wołowe zalej powstałym sosem i duś całość około 60-80 minut na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Podawaj z pampuchami.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *