Często jecie jajka na śniadanie i lubicie pomidory? Szakszuka to doskonała propozycja dla was! To aromatyczne i sycące danie pochodzi z Bliskiego Wschodu, a jego nazwa (Shakshouka) oznacza dosłownie „mieszanka”. Ta potrawa tym właśnie jest – mieszanką różnych pysznych składników!
Szakszuka – jak ją przygotować?
Z tego przepisu przygotujesz szakszukę dla dwóch osób. Cebulę pokrój i używając dużej patelni podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i niemal od razu dodaj pomidory – żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojoną paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie kumin (kmin rzymski). Jeśli pomidory są za kwaśne dodaj pół łyżeczki cukru. Gotuj całość bez przykrycia, aż woda z pomidorów zostanie zredukowana. Gdy tak się stanie wbij 2 jajka na wierzch szakszuki. Następnie przykryj patelnię i smaż aż jajka się zetną. Porcje przełóż do miseczek lub głębokich talerzy i posyp kolendrą lub pietruszką. Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem. Smaczego!
Śniadanie gotowe?
Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę! A jeśli szukacie kolejnego pomysłu na śniadanie, koniecznie wypróbujcie bajgle z jajecznicą i bekonem!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy