Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kanapeczki imprezowe z 3 kolorowymi pastami

Potrzebne składniki:

Kanapeczki imprezowe to takie, które wyglądem zachęcają do spróbowania! Swój urok zawdzięczają różnorodnym składnikom i małym rozmiarom – to kąski w sam raz kiedy mamy na coś ochotę, ale bez siadania do stołu!

Czym charakteryzują się doskonałe kanapeczki imprezowe?

Przede wszystkim – niewielkim rozmiarem. Szczególnie gdy przygotowujemy kilka opcji do wyboru, chcemy, żeby każdy mógł spróbować wszystkich! Zjedzenie kilku okazałych kanapek z górą serka mogłoby poskutkować zaśnięciem na kanapie! Pamiętajmy też o sztywnym chlebku – może i brzmi to komicznie, ale nie będziesz się śmiać, gdy kanapeczka rozpadnie się komuś w dłoni jeszcze przed wzięciem na talerz! Kolorowe warzywa i dodatki to konieczność, jeśli nie chcesz zaserwować smutnego chleba ze smutną pastą. To właśnie czerwień pomidorków i papryki oraz zieleń ogórka czy szczypiorku nadają kanapeczkom szyku!

Od czego zacząć?

Z chleba wykrój kwadraciki o boku 3-6 cm. W zależności od upodobań możesz odciąć twardą skórkę, gotowe kwadraciki podpiec w piekarniku lub zarumienić na patelni. Aby kanapeczki imprezowe były jeszcze bardziej oryginalne, wytnij z chleba kółka! A jeśli nie chce Ci się bawić w wycinanie lub po prostu wolisz coś innego niż chleb, zawsze możesz użyć gotowych krakersów! Jeśli dodatkowo masz ochotę na wyrazisty rybny smak, to zobacz jak przygotować Kęski z pasty rybnej! Aby uzyskać trzy zupełnie różne smaki wystarczy, że przygotujesz trzy proste pasty!

Kanapeczki imprezowe z pastą jajeczną:

Jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, dodaj serek topiony Hochland, posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.

Kanapeczki imprezowe z pastą orzechową:

Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, jeden plaster papryki pokrój w drobną kostkę, wszystko dodaj do serka i dokładnie wymieszaj.

Kanapeczki imprezowe z pastą ogórkową:

  • ogórek zielony
  • pół ząbka czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 100 g śmietankowego serka topionego

Ogórek przekrój wzdłuż, wykrój gniazda nasienne a pozostałą część zetrzyj na tarce warzywnej. Koperek i czosnek posiekaj, dodaj wszystkie składniki do serka i dokładnie wymieszaj.

Posmaruj pieczywo pastami, by powstały trzy rodzaje kanapeczek, i udekoruj je według uznania gałązkami koperku, listkami sałaty i rukoli, plasterkami ogórka, pomidorów i rzodkiewek. Posyp solą i pieprzem.

Do przybrania:

  • pęczek rzodkiewek
  • pomidorki koktajlowe
  • małe listki sałaty zielonej, szpinaku lub rukoli
  • sól, pieprz mielony Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *