Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta na rogaliki kruche potrzebujemy trzech składników w tych samych proporcjach: mąkę pszenną, zimne masło oraz twaróg (mielony).
Te trzy składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto (można je nieco dosłodzić cukrem pudrem: 1-2 łyżki). W zależności od konsystencji użytego sera można dodać np. łyżkę mąki gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk. Ciasto wałkujemy w kształt koła (lekko podsypujemy blat mąką) i wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia np. krem czekoladowy lub twardą marmoladę. Zwijamy rulonik zaczynając od sklejenia nadzienia u podstawy trójkąta. Staraj się dobrze posklejać nadzianą podstawę ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
Rogaliki układamy równomiernie w ostępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy