Przygotowanie ciasta
Masło przełóż do garnka, dodaj miód, roztop na minimalnym ogniu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier puder i sodę. Zrób z mąki kopczyk, następnie dołeczek, do którego wybij jajka. Wymieszaj i posiekaj ciasto nożem. Ponownie zrób kopczyk i dołeczek, wlej wystudzone masło z miodem. Wymieszaj i zagnieć ciasto.Następnie uformuj z niego wałek, podziel na trzy równe części i rozwałkuj. Przełóż do prostokątnych foremek i upiecz na złoty kolor (ok. 15 minut w temp. 180 st. C).
Przygotowanie kremu
Mleko wlej do garnka i zagotuj. Dodaj cukier waniliowy i grysik (kaszę manną). Wymieszaj i ugotuj masę, następnie odstaw do wystudzenia. Masło przełóż do miski i ubijaj mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder do połączenia składników. Następnie porcjami dodawaj zimną masę z kaszy mannej i zmiksuj. Na koniec do masy dodaj część zmielonych orzechów i kieliszek spirytusu. Zmiksuj ostatni raz.
Na pierwszy placek ciasta nałóż połowę masy i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij i nałóż resztę masy. Przykryj trzecim plackiem i dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotowanie polewy czekoladowej
W rondelku zagotuj mleko z cukrem i masłem. Dodaj kakao, i mieszając gotuj do zredukowania płynu. Gdy polewa zgęstnieje lekko ją przestudź i wylej na ciasto. Na koniec posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone