PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsyp mąkę i szczyptę soli, suszone drożdże i 100 gramów cukru. Jeśli chcesz użyć drożdży świeżych to potrzebujesz około 50 gramów drożdży. Do miski z suchymi składnikami dodaj sześć żółtek średnich jajek. Dodaj 100g roztopionego i przestudzonego masła oraz szklankę lekko ciepłego mleka. Ciasto wymieszaj a następnie zacznij wyrabiać. Ciasto wyrabiaj całe 5 minut. Ciasto będzie trochę klejące.
Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę.
Ciasto wyjmij na czysty blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto lekko się klei, więc mąka jest niezbędna. Ciasto podziel dwie równe części. Uformuj dwie kule ciasta.
Papier do pieczenia połóż na formie, na której będzie się piekła gwiazda makowa. Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem. Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż masę makową zostawiając do 2 cm wolnego ciasta na brzegach.
Rozwałkuj drugi placek i umieść go na pierwszym placku z masą makową. Lekko dociśnij oba placki do siebie. Na sam środek placka przyłóż na chwilę szklankę. W ten prosty sposób wyznaczysz sobie środek gwiazdy. Ostrym nożykiem podziel ciasto “na pół” pomijając ślad po szklance, czyli nie nacinaj ciasta w miejscu wyznaczonym przez szklankę. Wykonaj dwa osobne nacięcia. Następnie wykonaj kolejne nacięcie, by ciasto podzielić równo na 4 części (na krzyż).
Każdy kawałek dziel znów na pół i jeszcze raz na pół. Otrzymasz wówczas 16 równych odcinków ciasta. Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wywiń dwa razy do środka: Jedną dłonią złap za jeden koniec ciasta a druga za drugi koniec. Zakręć oba kawałki dwa razy kierując świderki ciasta do siebie. Tę samą czynność wykonaj po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta.
Zacznij nagrzewać piekarnik do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. W trakcie nagrzewania piekarnika gwiazda makowa jeszcze trochę urośnie na blaszce do pieczenia. Drożdżową gwiazdę makową umieść w piekarniku, na środkowej półce. Ciasto drożdżowe piecz przez około 30-35 minut, do zarumienienia z wierzchu. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika. Po kilku minutach wyjmij formę z upieczoną gwiazdą makową. Po przestudzeniu posmaruj ciasto lukrem.
SMACZNEGO!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone