PRZYGOTOWANIE:
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż patyczki do szaszłyków. Przygotuj tylkę i rękaw cukierniczy. Do misy robota kuchennego przełóż białko i ubijaj, dodając stopniowo cukier. Ubijaj bezę do uzyskania sztywnej konsystencji.
Do ubitej bezy dodaj tyle zielonego barwnika, aby uzyskać pożądany kolor. Gotową masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Wyciskaj bezowe choinki na drewniane patyczki. Ozdób dekoracjami cukrowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Susz przez 2 godziny. Następnie bezy pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Gotowe choinki możesz obwiązać wstążeczką i zapakować w torebkę. Prezent gotowy!
A może macie pomysł na inne kształty bezowych „lizaków”? Może czapki Mikołaja albo śnieżynki? Ogranicza Was tylko wyobraźnia….
SMACZNEGO!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone