Natnij w kratkę skórę na kaczych piersiach, natrzyj mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Włóż je na patelnię i smaż na maśle z obu stron, aż przyrumienią się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Owiń w folię aluminiową, aby nie wystygły. Do tłuszczu na patelni dodaj bulion, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wino. Zagotuj sos, zmniejsz ogień, mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Sos podaj do piersi. Serwuj z ulubioną sałatą lub ziemniakami.
Składniki na sos:
- szklanka bulionu z kostki drobiowej Lewiatan
- 150 g czekolady 70%
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- pieprz mielony Lewiatan
- sól
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy