Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kartoflanka przecierana

Potrzebne składniki:

Kartoflanka kojarzy nam się ze Śląskiem nie bez powodu! W końcu to sycąca i pyszna zupa, którą chętnie jemy jesienią i zimą. Z tego przepisu przygotujecie kartoflankę przecieraną w formie zupy krem – pełną wartościowych warzyw i oryginalnego smaku! A jeśli masz ochotę na inną zupę, koniecznie sprawdź te propozycje.

Kartoflanka na niepogodę i trudne czasy

Kuchnia śląska znana jest z tego, że sycące dania nie są drogie – nie inaczej jest z kartoflanką! Za cenę włoszczyzny, pół kilo ziemniaków i 10 deko boczku naje się cała rodzina. Poza względami ekonomicznymi niemniej ważne są walory smakowe. Podobno kartoflanka najlepiej smakuje gdy za oknem ciemno i zimno 😉 Można też wsuwać pyszny krem siedząc pod kocem i oglądając ulubiony serial, czemu nie!

Kartoflanka przecierana – przygotowanie

Rozgrzej w garnku olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz 2/3 pokrojonych w kostkę parówek i boczku. Dodaj pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler i smaż wszystko przez 5 min. Zalej składniki rozpuszczoną w wodzie kostką warzywną i dodaj majeranek. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj tak przez 15-20 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotowaną zupę zblenduj, dodaj śmietankę oraz przyprawy i zagotuj. Pozostały boczek oraz parówki podsmaż na chrupko na suchej patelni i posyp nimi zmiksowaną, nalaną do miseczek zupę. Smacznego!

Zupa gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *