Ze startych surowych ziemniaków dokładnie wyciśnij do miseczki sok i odstaw na 10-15 min. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do startych ziemniaków. Połącz je z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną oraz odrobiną soli. Wszystkie składniki wyrabiaj ze sobą do momentu, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Do ugotowanego, oddzielonego od kości i zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jedną bardzo drobno pokrojoną cebulę. Dopraw składniki solą oraz pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na patelnię i smaż na małym ogniu przez 8-10 min. Z ciasta ulep kule wielkości jabłka. Spłaszcz je, na środek nałóż nadzienie z mięsa i uformuj podłużne, obłe pyzy podobne kształtem do grubego cygara. Wkładaj je pojedynczo do osolonej i wrzącej wody. Gotuj przez 25 min, następnie odsącz i okraś boczkiem podsmażonym z pozostałą, drobno posiekaną cebulą.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy