Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kartacze

Potrzebne składniki:

Ze startych surowych ziemniaków dokładnie wyciśnij do miseczki sok i odstaw na 10-15 min. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do startych ziemniaków. Połącz je z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną oraz odrobiną soli. Wszystkie składniki wyrabiaj ze sobą do momentu, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Do ugotowanego, oddzielonego od kości i zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jedną bardzo drobno pokrojoną cebulę. Dopraw składniki solą oraz pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na patelnię i smaż na małym ogniu przez 8-10 min. Z ciasta ulep kule wielkości jabłka. Spłaszcz je, na środek nałóż nadzienie z mięsa i uformuj podłużne, obłe pyzy podobne kształtem do grubego cygara. Wkładaj je pojedynczo do osolonej i wrzącej wody. Gotuj przez 25 min, następnie odsącz i okraś boczkiem podsmażonym z pozostałą, drobno posiekaną cebulą.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *