Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Schab śliwkowy

Potrzebne składniki:

Na suchej patelni przypal cebulę pokrojoną w ćwiartki. Do garnka nalej wody i włóż wszystkie warzywa wraz z przypaloną cebulą. Zagotuj wodę, dodaj schab i gotuj całość przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Następnie wyjmij schab z garnka, odsącz go i obsmaż w rondlu na smalcu. Kiedy mięso się zarumieni, zmniejsz ogień i obsyp je bułką tartą. Dodaj margarynę oraz powidła roztarte z połową szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania schabu. Dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dorzuć goździki. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie. Wyjmij schab z rondla i pokrój w grubsze plastry. Do pozostałego w rondlu sosu dodaj wymieszane wino z mąką i gotuj przez 3 min.
Schab podawaj z kaszą gryczaną lub pęczak, polany sosem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *