Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonka, posól i odstaw do lodówki. Cebulę pokrój w talarki, zalej wodą (tak, żeby przykryła cebulę) i gotuj do miękkości. Włóż głowę ryby (bez oczu i skrzeli) i gotuj na bardzo małym ogniu (ok 60 minut). Wyjmij głowę, przecedź wywar przez sito. Orzechy i migdały posiekaj w paseczki i wrzuć do wywaru razem z rodzynkami, zagotuj, włóż dzwonka ryby. Przypraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie delikatnie wyłóż rybę na półmisek. By wzmocnić galaretę, dodaj do wywaru trochę żelatyny (ok. 1/3 porcji przewidzianej na ilość przygotowanego wywaru). Zalej rybę wywarem z bakaliami i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy