Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Makowiec

Potrzebne składniki:

Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru pudru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubij z resztą cukru. Wlej rozczyn do przesianej mąki, dodaj miękkie masło, jajka z cukrem i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość (30-40 minut). Na posypanym mąką blacie rozwałkuj wyrośnięte ciasto na 2 prostokąty o grubości około 1,5 cm. Na obu rozsmaruj po pół masy makowej. Zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Połóż strucle na natłuszczoną blachę. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzone ciasto możesz polukrować.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *