Wyzwania Smaku etap VI to ogromna dowolność! Robisz grilla w majówkę? Super! Przygotuj pysznie wyglądające warzywa z grilla, zrób im zdjęcie i… wygraj grill elektryczny Tefal, żeby móc cieszyć się grillowaniem o każdej porze roku!
Warzywna uczta grillowa
Po kilkugodzinnym grillowaniu nie chcesz czuć się ciężko i sennie? Staraj się jeść nie tylko mięsa z pieczywem, ale też dużo warzyw! Są lekkostrawne i zdrowe, a odpowiednio przygotowane będą niesamowicie pyszne! Jeśli nie planowaliście robić grilla w majówkę, wciąż możecie wziąć udział w naszym konkursie – użyjcie patelni grillowej lub nawet piekarnika. Żaden sprzęt nie zastąpi kreatywności i miłości do jedzenia!
Dzięki temu przepisowi raz przygotujesz warzywa, a zrobisz z nich aż 4 różne przysmaki na grilla! Z dodatkiem pysznych dipów znikną szybciej niż myślisz.
Przygotuj warzywa
Bakłażana umyj i pokrój w długie, dosyć cienkie plastry, a następnie porządnie posyp solą każdy plaster i umieść je w misce – dzięki temu pozbędziesz się z bakłażana goryczki. Wszystkie pieczarki natrzyj odrobiną oleju, umieść w misce i wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Cukinię pokrój w szerokie okrągłe plastry, natrzyj olejem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą słodkiej papryki, posól. Cebulę obierz, przekrój na pół przez ogonek i… obierz ponownie z kolejnych, świeżych warstw. Natrzyj każdy kawałek odrobiną oleju i posyp solą. Następnie każdą paprykę podziel na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, a bataty obierz i przekrój wzdłuż na cienkie słupki wielkości frytek. Jeśli na grillu będzie mało miejsca, możesz wsadzić tak przygotowane bataty na kilka minut do wrzątku lub podgotować na parze – dzięki temu szybciej będą gotowe! Na koniec dokładnie opłucz plastry bakłażana z soli i odłóż na sito lub ręcznik papierowy do odsączenia.
Przygotuj sery i dipy
- Sery pokrój je w niewielką kostkę.
- Dip jogurtowo-majonezowy: Jogurt wymieszaj z majonezem Mój Lewiatan. Dodaj posiekany czosnek, cytrynę, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
- Przygotuj dip pomidorowy: Pomidory krojone Lewiatan przełóż z puszki do miseczki. Czosnek i zieloną cebulkę posiekaj. Wymieszaj wszystko razem, dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i oregano.
Warzywna uczta grillowa – przygotowanie
Warzywne szaszłyki: Na drewniane patyczki lub stalowe szpikulce do szaszłyków nadziej na przemian wcześniej przygotowane pieczarki, kawałek papryki, cukinii i cebuli. Tak przygotowane szaszłyki będą niezwykle aromatyczne i pyszne!
Bakłażanowe roladki: Wcześniej przygotowane plastry bakłażana posmaruj serkiem kanapkowym i zawiń w roladki. Żeby nie rozwinęły się na grillu, możesz nadziać je na szpikulec do szaszłyków.
Grillowane frytki z batatów: delikatnie przesyp pokrojone i podgotowane bataty na tackę grillową, posyp solą, słodką papryką i pieprzem Lewiatan do smaku.
Kapelusze z pieczarek nadziewane mixem serów: kapelusze dużych pieczarek nadziej dowolnie wybranymi serami i ułóż na tacce grillowej. Najlepiej sprawdzi się ser topiony, ser feta i pleśniowy.
Warzywna uczta grillowa – składniki
- 4 duże pieczarki
- 8 mniejszych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cukinia
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 2 cebule
- zielona cebulka
- 1 bakłażan
- zioła prowansalskie
- 1 jogurt naturalny 250 ml
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- serek topiony
- ser kanapkowy np. z ziołami
- ser pleśniowy lub camembert
Brak komentarzy