Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wyzwania Smaku etap VI: Warzywna uczta grillowa!

Potrzebne składniki:

Wyzwania Smaku etap VI to ogromna dowolność! Robisz grilla w majówkę? Super! Przygotuj pysznie wyglądające warzywa z grilla, zrób im zdjęcie i… wygraj grill elektryczny Tefal, żeby móc cieszyć się grillowaniem o każdej porze roku!

Warzywna uczta grillowa

Po kilkugodzinnym grillowaniu nie chcesz czuć się ciężko i sennie? Staraj się jeść nie tylko mięsa z pieczywem, ale też dużo warzyw! Są lekkostrawne i zdrowe, a odpowiednio przygotowane będą niesamowicie pyszne! Jeśli nie planowaliście robić grilla w majówkę, wciąż możecie wziąć udział w naszym konkursie – użyjcie patelni grillowej lub nawet piekarnika. Żaden sprzęt nie zastąpi kreatywności i miłości do jedzenia!

Dzięki temu przepisowi raz przygotujesz warzywa, a zrobisz z nich aż 4 różne przysmaki na grilla! Z dodatkiem pysznych dipów znikną szybciej niż myślisz.

Przygotuj warzywa

Bakłażana umyj i pokrój w długie, dosyć cienkie plastry, a następnie porządnie posyp solą każdy plaster i umieść je w misce – dzięki temu pozbędziesz się z bakłażana goryczki. Wszystkie pieczarki natrzyj odrobiną oleju, umieść w misce i wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Cukinię pokrój w szerokie okrągłe plastry, natrzyj olejem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą słodkiej papryki, posól. Cebulę obierz, przekrój na pół przez ogonek i… obierz ponownie z kolejnych, świeżych warstw. Natrzyj każdy kawałek odrobiną oleju i posyp solą. Następnie każdą paprykę podziel na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, a bataty obierz i przekrój wzdłuż na cienkie słupki wielkości frytek. Jeśli na grillu będzie mało miejsca, możesz wsadzić tak przygotowane bataty na kilka minut do wrzątku lub podgotować na parze – dzięki temu szybciej będą gotowe! Na koniec dokładnie opłucz plastry bakłażana z soli i odłóż na sito lub ręcznik papierowy do odsączenia.

Przygotuj sery i dipy

  • Sery pokrój je w niewielką kostkę.
  • Dip jogurtowo-majonezowy: Jogurt wymieszaj z majonezem Mój Lewiatan. Dodaj posiekany czosnek, cytrynę, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  • Przygotuj dip pomidorowy: Pomidory krojone Lewiatan przełóż z puszki do miseczki. Czosnek i zieloną cebulkę posiekaj. Wymieszaj wszystko razem, dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i oregano.

Warzywna uczta grillowa – przygotowanie

Warzywne szaszłyki: Na drewniane patyczki lub stalowe szpikulce do szaszłyków nadziej na przemian wcześniej przygotowane pieczarki, kawałek papryki, cukinii i cebuli. Tak przygotowane szaszłyki będą niezwykle aromatyczne i pyszne!

Bakłażanowe roladki: Wcześniej przygotowane plastry bakłażana posmaruj serkiem kanapkowym i zawiń w roladki. Żeby nie rozwinęły się na grillu, możesz nadziać je na szpikulec do szaszłyków.

Grillowane frytki z batatów: delikatnie przesyp pokrojone i podgotowane bataty na tackę grillową, posyp solą, słodką papryką i pieprzem Lewiatan do smaku.

Kapelusze z pieczarek nadziewane mixem serów: kapelusze dużych pieczarek nadziej dowolnie wybranymi serami i ułóż na tacce grillowej. Najlepiej sprawdzi się ser topiony, ser feta i pleśniowy.

Warzywna uczta grillowa – składniki

  • 4 duże pieczarki
  • 8 mniejszych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cukinia
  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 2 cebule
  • zielona cebulka
  • 1 bakłażan
  • zioła prowansalskie
  • 1 jogurt naturalny 250 ml
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • serek topiony
  • ser kanapkowy np. z ziołami
  • ser pleśniowy lub camembert
Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *