Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wyzwania Smaku etap I: Tortilla i muffiny!

Potrzebne składniki:

Podejmiesz się Wyzwania Smaku? Przygotuj tortillę i muffiny, zrób im zdjęcie i… wygraj robot kuchenny Bosch Mum!

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem zapiekana pod serem

Pyszna, pożywna i inna niż zwykle! Tortilla zapiekana pod serem będzie świetną propozycją na imprezę ze znajomymi albo rodzinny wieczór. Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób.

Na dużej, teflonowej patelni umieść szpinak rozdrobniony Lewiatan i rozmrażaj na małym ogniu pod przykryciem – gdy będzie miękki dopraw solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z włączoną górną grzałką. Piersi z kurczaka opłucz i przekrój wzdłuż na 2 cienkie filety, a następnie posyp przyprawą do kurczaka Lewiatan i grilluj na patelni z rozgrzanym olejem po 3 minuty z każdej strony, aż będą zarumienione. W tym czasie pokrój warzywa, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj sos jogurtowo-majonezowy łącząc oba składniki i dokładnie mieszając z połową łyżeczki czosnku granulowanego. Gdy kurczak odrobinę przestygnie pokrój filety wzdłuż na paski. Na każdej tortilli umieść szpinak, łyżkę sosu, kurczaka i warzywa – zawiń i umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp serem i wstaw do górnej części rozgrzanego piekarnika na 2 minuty.

Muffiny z gorzką czekoladą

Lekko wytrawny smak gorzkiej czekolady sprawia, że są wyjątkowe! Najlepsze składniki sprawią, że ciasto także będzie puszyste i pyszne. Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób.

W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W mniejszej misce roztrzep jaja i dodaj mleko oraz olej, następnie przelej zawartość do większej miski. Połącz składniki na masę, na koniec dodając pokrojoną drobno czekoladę. Wymieszaj i przełóż do foremek na babeczki lub papilotek. Uwaga! Napełnij foremki maksymalnie do połowy. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj żelatynę i pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Rondelek zdejmij z gazu do przestudzenia, a następnie ubijaj czekoladową masę na wysokich obrotach. Z pomocą rękawa cukierniczego i końcówki do kremu udekoruj przestudzone babeczki kremem. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego wystarczy, że sięgniesz po torebkę spożywczą z grubszej folii i po przełożeniu do niej kremu obetniesz róg. Możesz dodatkowo zetrzeć odrobinę białej czekolady na tarce i posypać babeczki dla dekoracji. Smacznego!

Składniki na tortillę:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego Lewiatan
  • 1 opakowanie tortilli przennych Lewiatan
  • 1 łyżka majonezu Mój Lewiatan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g sera żółtego
  • Przyprawa do kurczaka Lewiatan
  • Czosnek granulowany Lewiatan
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan

Składniki na muffinki:

  • 2 szklanki mąki tortowej Lewiatan
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego Lewiatan
  • 1 szklanka mleka 3% Lewiatan
  • 50 g (1/2 tabliczki) czekolady gorzkiej
  • 70 % Lewiatan
  • 75 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 g (1/2 tabliczki) czekolady gorzkiej 70 % Lewiatan
  • 1 łyżeczka żelatyny uniwersalnej Lewiatan
  • Biała czekolada Lewiatan do dekoracji
Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *