Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami

Potrzebne składniki:

Wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, kawałkami schłodzonego masła i wyrabiaj, by powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepić). Schłodź przez 10 min w lodówce. Wiśnie wydryluj i osącz. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysyp 1/3 ciasta. Rozłóż na nim równą warstwę wiśni, na nich rozsyp resztę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.

Zrób sos:
Rozgrzej głęboki rondel z grubym dnem, wsyp biały cukier. Dodaj wodę i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się bursztynowa. Dodaj 6 łyżek masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gładki. Gorące porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, każdą uzupełnij kulką lodów i polej sosem.

Składniki na sos:

szklanka białego cukru
4 łyżki wody
6 łyżek masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
opakowanie lodów śmietankowych z wiśniami

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *