Ciasto:
Pokrój zimne masło na kawałki. Mąkę, cukier puder i pokrojone masło dodaj do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki. Dodaj jajka i dalej ugniataj do czasu, aż ciasto się połączy. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto wyciągnij z lodówki. Podziel je na dwie części. Każdą część delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok i poczekaj aż ostygnie.
Nadzienie serowe:
Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, poczekaj aż ostygnie. Do miski dodaj twaróg, ostudzony budyń, składniki zmiksuj. Dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie przemieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 minut.
Składniki na nadzienie serowe:
1 kg twarogu półtłustego krajanka
4 jajka
budyń smak waniliowym
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
skórka z cytryny
100 g rodzynków sułtańskich Lewiatan
Składniki na nadzienie makowo – czekoladowe
puszka masy makowej
tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan
1 budyń smak waniliowy
4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
2 jajka
łyżeczka aromatu pomarańczowego
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy