Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tarta tatin z orzechową kruszonką i jogurtowymi lodami

Potrzebne składniki:

Kto ma ochotę na przepyszny deser od Tomka Jakubiaka? Tarta tatin to inaczej tarta odwrócona! W naszej wersji jest idealnie wilgotna, karmelowo-jabłkowa z orzechowym spodem. Po prostu szkoda gadać, trzeba robić 😁 A jeśli chcecie sprawdzić inne przepisy od naszego ambasadora, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami

Przygotuj miskę z zimną wodą i wyciśnij do niej sok z cytryny. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wytnij z nich gniazda nasienne i przełóż do miski z cytryną aby nie sczerniały. Przygotuj karmel, rozpuszczając na suchej żeliwnej patelni cukier. Następnie dodaj masło i miód, wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka ułóż w karmelowym sosie i przygotuj kruszonkę. Podczas całego procesu ogień pod patelnią powinien być minimalny – teraz możesz go wyłączyć żeby nie przypalić karmelu.

Orzechowa kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

Piekarnik nastaw na 200°C i zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę. Idealna kruszonka ma proporcje 2:1:1, gdzie mąki jest dwa razy więcej niż masła i cukru. W przypadku orzechowej kruszonki połowę mąki zastępują mielone orzechy. Patelnię zdejmij z palnika i obficie posyp skarmelizowane jabłka kruszonką. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu odłóż tartę do przestudzenia. Następnie ponownie podgrzej spód patelni na kuchence, żeby ułatwić przełożenie tarty na talerz. Poza lekkim podgrzaniem oddziel tartę od brzegów patelni za pomocą noża.

Domowe lody jogurtowe z miodem

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • świeża mięta do ozdoby

Czekoladę i orzechy drobno posiekaj. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodając sok z cytryny. Do śmietanki dodaj jogurt, miód i dodatki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego płaskiego pojemnika. Włóż pojemnik do zamrażalnika i mieszaj co około 30 minut, aby uniknąć kryształków lodu i uzyskać puszyste lody. Zamrażaj przez kilka godzin do uzyskania gotowych lodów. Podawaj ciepłą tartę z pysznymi lodami i listkami mięty dla ozdoby.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *