Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Szagówki z sosem grzybowym

Potrzebne składniki:

Do ugotowanych i schłodzonych ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodaj jajka, obie mąki i dopraw całość solą. Na posypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto i ulep z niego wałeczki o średnicy około 2-2,5 cm. Następnie wałeczki pokrój ukośnie na kawałki o długości około 3 cm i wrzucaj je do osolonej, wrzącej wody. Gotuj je do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj do niej oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i duś na wolnym ogniu około 5 min. Dolej piwo i gotuj dalej na małym ogniu bez przykrycia do momentu, kiedy wyparuje nadmiar płynu, a sos stanie się gęsty. Następnie dodaj do niego bulion wraz ze śmietaną i dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj sos do chwili, kiedy zgęstnieje. Szagówki podawaj polane sosem grzybowym. Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie własnoręcznych szagówek, a chcesz przygotować szybki obiad, skorzystaj z gotowych kopytek Aviko.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });